Увеличават компенсациите на собствениците на евтаназирани животни

Чумата е заплаха за животновъдството и националната сигурност, заяви главният секретар на МВР

Компенсациите за собствениците на животните в засегнатите от чума райони в Странджанско ще бъдат увеличени. Прекалкулирахме цените. Средната цена за животните под селекционен контрол е над 300 лв., над 200 лв. ще бъде средната цена за останалите, обясни земеделският министър Румен Порожанов пред NOVA телевизия.

„Методиката за изчисление и обезпечаване включва разходите, свързани с унищоженото животно, както и тези, свързани с пазарната му стойност. Ще ангажираме фирма, която да поеме разхода по изчистване и обеззаразяване на стопанствата с до 150 животни”, каза още земеделският министър. И допълни, че се предвиждат и допълнителни компенсации. „За животните, които са на обор, но не могат да предават млякото си, имаме гласувани 32 лв. Тази сума обаче ще бъде прекалкулирана, за да може да стане 40 лв. На база на протоколите, които ще имат за форсмажорно обстоятелство, стопаните ще могат да получат и допълнителната голяма субсидия, която е между 56 и 83 лв. Има и преходната национална помощ, която е в рамките на 40-50 лв.”, уточни министър Порожанов.

Той коментира и пропуска в комуникацията с животновъдите, чийто животни трябва да бъдат евтаназирани. „Явно трябваше индивидуално да работим с тях и затова го отчитаме като слабост. Трябваше да се обясни на всеки защо се прави и какви ще бъдат обезщетенията. Целият процес по евтаназия не е приятен на никого и сме съпричастни към болката на стопаните. В момента обаче има болест, която е от най-смъртоносните, и е потвърдена”, заяви Порожанов. По думите му карантината носи своите рискове. След като животните са били контакти, рискът чумата да се разпространи е по-голям.

305 хил. лв. бяха преведени вчера на 26 стопани за около 1600 овце, което е малко над половината. Днес стопаните ще получат парите си по банкови сметки или при кметовете по населени места. Това заяви Цветан Димитров- зам.-министър на земеделието, храните и горите пред Btv. Той посочи, че за всеки стопанин има индивидуално оценяване на животните, а някои са посочили, че предпочитат вместо пари да получат други животни след края на забранителния период. Решението за евтаназиране на животните се взима от БАБХ и тя докладва в европейската комисия ситуацията, там комитет взима решението, което идва в България и се изпълнява, описа процедурата той. 

"От БАБХ е изнесена много точна и всеобхватна информация, която очертава един много сериозен проблем като заплаха дори за националната сигурност, тъй като касае един сериозен дял от нашата икономика, свързана с животновъдството", обясни пред БНТ главният секретар на МВР Младен Маринов.

Мерките, които се предприемат съвместно с БАБХ и Агенция "Митници" са свързани със засилване на сигурността по границите, проверка на автомобилите, тъй като африканската чума може да бъде пренесена и в хранителни продукти от свинско месо, които се вкарват от шофьори или туристи, допълни той.

"Да, това решение да се умъртвят техните животни наистина е много трудно и знам, сигурно тези хора го преживяват много тежко, тъй като е свързано изцяло с техния живот. Техния живот е минал в тази дейност. В крайна сметка се надявам да осъзнаят, че това предотвратява един бъдещ проблем, който ще засегне цялата страна и ще засегне и производителите, които няма да имат достъп до европейски пазари и въобще до пазари", добави Маринов.