Честваме 181 години от рождението на Васил Левски

В Карлово продължават проявите за рождения ден на Апостола

В родния град на Левски – Карлово, продължават проявите за рождения ден на Апостола на свободата 18 юли. 

В 9.00 ч. в църквата „Св. Николай“ бе отслужена света литургия, а след това карловци и гости на града ще поднесат цветя на гроба на майката на Левски Гина Кунчева, който се намира край храма. След това с литийно шествие участниците в тържествата ще стигнат до централния площад „20 юли“, където ще присъстват на ритуала по издигане на националния флаг и знамето на Карлово и ще посрещнат участниците в националния туристически поход „По стъпките на Апостола“, предаде БНР Пловдив. 

Проявите продължават с литературно-музикална програма и откриване на изложба, посветена на делото на Гарибалди и българите; литературен салон и концерт на военния духов оркестър. 

Вечерта от 20.20 ч. ще бъде изнесено тържествено знамето на Карловския революционен комитет от музея на Апостола, а от 21.00 ч. на площад „Васил Левски“ започва празничният митинг – заря. Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева ще приеме почетния строй на представителни части от 61-ва Стрямска механизирана бригада и ще произнесе слово.

Снощи на церемония на централния карловски площад тържествено бе връчена Наградата на Карлово, която се връчва традиционно в навечерието на рождения ден на Левски. Тази година неин носител стана 90-годишният художник Петър Николов, автор на много картини за Апостола. 

Родственикът на Васил Левски – 72-годишният карловец инж.Васил Чардаклиев, поведе за 12-та поредна година един от 7-те лъча в националния туристически поход „По стъпките на Апостола”. Участниците в похода потеглиха по предварително определените маршрути в петък, 13 юли, от Плевен, а карловските туристи  минаха през най-тежката част – през прохода Беклемето в Стара планина. Маршрутът им минава през хижите „Козя стена“, „Дерменка“, „Добрила“, „Васил Левски“ и „Хубавец“.

Карловската група вече пристигна в родния град на Апостола и в 10,30 ч. ще се включи в тържествата по повод 181-та годишнина от рождението на Левски в Карлово заедно с останалите участници в похода. На централния площад „20 юли“ те ще бъдат тържествено посрещнати от кмета на Карлово д-р Емил Кабаиванов, след което ще се включат в празничните прояви.

Тази година е 24-тото издание на Националния туристически поход „По стъпките на Апостола“. Началото бе положено от учителя по история Васил Копчев от Плевен и през годините той става все по-популярен. Тази година в него се включиха около 200 души, като най-малкият е на възраст около 3 години, а най-възрастните - на 72 години.