Милко Казанов очаква медали от Световното по кану-каяк в Пловдив

Вирус повали голямата ни надежда за отличия Ангел Кодинов

Медали от нашите състезатели очаква старши треньорът на националните отбори по кану-каяк Милко Казанов от предстоящото Световно първенство за юноши, девойки, мъже и жени до 23 години, което ще се проведе от 26 до 29 юли в Пловдив. Това сподели той по време на представянето на първенството в ресторант „Ариана“ на езерото „Ариана“ в Борисовата градина в София. Многократният медалист от Световни и Европейски първенства за юноши и участник на Олимпийските игри в Рио де Жанейро Ангел Кодинов пък е повален от вирус.
„В момента отборът е на подготвителен лагер в Пирдоп. За съжаление Ангел Кодинов има здравословен проблем. От вчера той е с лека температура. Явно е вирус, но се надявам да се оправи. Очакванията ми са той, Димитър Петров (кану), Иван Пенчев (каяк), както и двойката ни каяк  - Радослав Стефанов и Денис Димитров, да подобрят постиженията си през тази година. Винаги стават изненади. Чакаме медали. За младите е важно да участват на голям форум. Това определено може да помогне и те да се запалят още повече и да замечтаят за отличията“, заяви Казанов.
Изпълнителният директор на БФКК Евелина Петрова изрази задоволство от факта, че страната ни отново ще приеме първенство от такъв ранг.
„За поредна година сме домакини на голям форум. Благодаря на Министерството на младежта и спорта и Община Пловдив за подкрепата. Тече трескава подготовка, за да може всичко да е на нужното ниво. Не мога да подмина факта, че липсата на втори канал е проблем. Когато кандидатствахме за това първенство, получихме уверението, че ще имаме допълнителното съоръжение. Просто еколозите не спират да завеждат дела и това спира всичко. Няма спор, че още един канал ще е от огромна полза. Дано това се случи скоро, защото е пряко свързано с бъдещите ни кандидатури за домакинства“, коментира Петрова.
Над 1200 състезатели от 69 държави са подали заявки за участие на Световното първенство. България ще бъде представена от 21 лодки, които ще участват в 24 дисциплини.
Надеждата ни при юношите - Димитър Петров, обеща да се раздаде максимално.
„Гоня финал на 1000 м кану. Именно тази е любимата ми дисциплина. Не знам дали ще взема медал, но ще дам всичко от себе си. На трибуните ще имам голяма агитка и не искам да я разочаровам”, каза талантът.
Двойката каяк Денис Димитров – Радослав Стефанов също иска да стигне до последния старт.
„Това е най-важното състезание за годината. Надяваме се на финал и по-предно класиране. Мечтая за олимпийски игри и ще направя всичко възможно това да стане факт“, каза Радослав.
„Ще се раздадем. Не сме тръгвали никога с нагласата за нещо голямо, но винаги даваме максимума“, заяви от своя страна Денис.
След края на официалната част националите и треньорът им направиха кратко шоу в езерото "Ариана". Денис Димитров и Радослав Стефанов си спретнаха импровизирано състезание с Милко Казанов и Димитър Петров на двойка туристически каяци. Националният треньор Казанов похвали с усмивка кануиста Петров колко добре се справя с каяка.
Резултатите от Световното първенство по кану-каяк ще може да се проследяват на живо по мобилните телефони. Българската федерация по кану-каяк разработи специално приложение - canoeinfo.com, за Android и IPhone. То може да се изтегли безплатно и на него ще бъдат качвани в реално време резултатите от всяка гонка и допълнителна информация около първенството. Налична е пълната програма и точното време на всеки от 264-е старта в различните дисциплини, класове, дистанции и фази от световното първенство.
Това е трето голямо първенство, което родната централа организира за последните 3 години. През 2016 г. гребният канал в Пловдив прие Европейския шампионат за юноши, девойки, мъже и жени до 23 години, а през 2017 г. – континенталното първенство мъже и жени.
Официалното откриване на шампионата ще бъде на 25 юли от 18.30 часа в Античния театър в Пловдив.
Снимка на Деня

Красотата на парк "Кайлъка"