610 състезатели идват в Стара Загора за Балканиадата по лека атлетика

Официалното откриване ще бъде тази вечер от 18,00 часа

610 състезатели от 18 страни ще вземат участие в Балканиадата по лека атлетика в Стара Загора на 20 и 21 юли. Това обяви днес по време на официалната пресконференция, проведена в общината, Добромир Карамаринов, президент на Асоциацията на балканските атлетически федерации (АБАФ), съобщава БНТ. 

"Искам да благодаря на клуба по лека атлетика "Берое" и община Стара Загора за доброто сътрудничество при организирането и на тази най-мащабна атлетическа проява в България и на Балканите за годината, заяви Карамаринов. 

"Без тази подкрепа Балканиадата през 2013-а, Европейския отборен шампионат през 2015-а, и Атлетическата гала през 2017-а нямаше как да се случат в Стара Загора. Радвам се, че Стара Загора стана любима атлетическа дестинация на всички страни от Балканите. Очаквам много силно състезание, защото то е последното, на което могат да се покриват нормативи за Евро 2018 в Берлин. Балканиадата ще е и едно от най-силните състезания и за по-младите атлети, защото не всеки път могат да мерят сили с елита от 18 държави и то пред пълни трибуни. Очакванията са ми за чудесна атмосфера, силно състезание и отново през следващите години и балканската и европейската атлетика да бъдем тук в Стара Загора", каза още той. 

Карамаринов си пожела и представителите на Балканите в отбора на Европа за Континенталната купа през септември да са повече. 

"Стара Загора за пореден път доказа, че е един спортен град. Благодаря на г-н Карамаринов, че избраха нашия град за домакин на тази Балканиада. Това е третото състезание от този ранг, което приемаме, след 1985 и 2013-а. Тези два дни ще станат един голям празник за нашия град. Общо над 1000 състезатели, съдии, доброволци са тук в Стара Загора за Балканиадата. Постарали сме се всички изисквания по организацията на това мащабно състезание да бъдат покрити. Заради топлото време голяма част от стартовете ще са на осветление, за да могат състезателите и зрителите да имат по-голям комфорт. Радваме се, че всички водещи състезатели на България без контузената Ивет Лалова ще са тук и ще участват", заяви Красимира Чахова, заместник-кмет на Стара Загора.

Президентът на СКЛА "Берое" Иван Колев благодари за подкрепата на община Стара Загора и АБАФ, че са приели кандидатурата на града за домакин на Балканиадата. 

"Още през 2015-а година след европейския отборен шампионат бяхме наречени Атлетическата столица на България. От тогава се задължихме да държим това високо ниво при организацията на състезания. Още повече, че тази година нашия клуб навършва 60 години. С разрастването на АБАФ и отговорността пред нас като домакин стана по-голяма. Радвам се, че елита ни в атлетика е тук и каня всички приятели на атлетиката от цяла България да дойдат и да подкрепят националите ни през двата дни на Балканиадата", каза още Иван Колев. 

Легендарната българска лекоатлетка в скока на височина от близкото минало и настоящ член на УС на СКЛА "Берое" Емилия Драгиева разкри, че входът за всички зрители и в двата дни ще е безплатен, и всички са добре дошли. 

"Благодаря на всички хора свързани с организацията и лично на госпожа Чахова, която подкрепи с екипа си този голям празник на леката атлетика. Щастлива съм, че нашия прекрасен стадион ще приеме Балканиадата по лека атлетика. Желая на състезателите да завършат здрави и да си направят тук лични постижения", заяви Драгиева. 

Официалното откриване на Балканиадата ще бъде в петък от 18,00 часа.

"Ще говоря от името на целия национален тим. Всяко едно домакинство е изключително мотивиращо за нас. Стартирайки на стадион в България всеки един от националния тим се стреми да даде най-доброто от себе си и да покаже изключително силни резултати. През 2015-а тук в Стара Загора показахме, че когато вървим като отбор може да направим хубави неща. Тази последна проверка преди Евро 2018 е добре дошла за нас. Лично в тройния скок се радвам, че в Стара Загора ще скачам при много силна конкуренция, а това и изключително важно за мен. Призовавам всички да дойдат на стадиона и да подкрепят отбора ни, защото го заслужаваме. Силно се надявам да стане едно много хубаво състезание", заяви пред медиите Габриела Петрова. 

Петрова ще скача в тройния скок в конкуренцията на Параскеви Папахристу (Гърция), бронзова медалистка в зала от световното първенство в Портланд 2016 и трета европейското на открито в Амстердам за същата година. Другата силна състезателка в тази дисциплина е Хана Миненко (Израел), световна вицешампионка от Пекин 2015. 

Да подкрепя атлетите ни на Балканиадата в събота ще дойде и световната шампионка до 20 години в тройния скок от Тампере 2018 Александра Начева.