Туристическият бранш иска работодателите да раздават ваучери за почивки

Моделът е много прост и е време да го въведем и ние

Туристическият бранш иска да бъдат въведени нов тип ваучери, които да се ползват от работниците за почивки за превенция на здравето им или за рехабилитация, каза днес край Варна Сийка Кацарова, председател на Българския съюз по балнеология и СПА туризъм и вицепрезидент на европейската СПА асоциация, след заседанието на Националния съвет по туризъм, в което участва и министър Николина Ангелкова.

Кацарова уточни, че моделът се прилага изключително успешно в Унгария, където за няколко години вътрешният туризъм е постигнал ръст от над 1000 процента. Идеята е да се даде възможност на работодателите да инвестират в здравето на служителите си, като срещу това ползват данъчни облекчения, обясни Кацарова, цитирана от БТА
Моделът е много прост и е време да го въведем и ние, тъй като програмите на НОИ дават възможност само на 45 000 българи да ползват осигуровките си за превенция или рахибилитация, каза Кацарова. Тя уточни, че у нас вече има аналогична практика с ваучерите за храна. По думите й за въвеждането на новия модел не са нужни промени на закони, а само на наредба 7 на министерството на финансите.