България вдига ограда с Румъния заради опасността от нов вид чума

Най-близкото огнище е само на 60 км от нашата страна

България вдига ограда с Румъния заради опасността от нов вид чума. 133 000 метра ще бъде дълга оградата по границата със северната ни съседка, за да се ограничи заразата с африканска чума по свинете.

„Целта на съоръжението е да спре преминаването на диви свине през сухопътната ни граница с Румъния”, уточниха от Изпълнителната агенция по горите. Най-близкото огнище е само на 60 км от нашата страна в румънския град Констанца.

Изпълнителна агенция по горите и държавните предприятия организираха поставянето на информационни табели, предупреждаващи за опасността от Африканска чума по свинете на граничните контролно-пропускателни пунктове. Целта е да се ограничи антропогенния фактор, който е основния източник за разпространение на вируса на АЧС. 

В цялата страна се провеждат разяснителни кампании. При установяване на мъртва дива, полудива или питомна свиня, от Агенцията по горите призовават гражданите да сигнализират на телефон 112 или в съответната специализирана ветеринарна служба.Снимка на Деня

Красотата на парк "Кайлъка"