Поне 50 жертви на пожарите в Гърция (ОБНОВЕНА)

Свят

24-07-2018, 10:08

Снимка:

Twitter

Автор:

Габи Иванова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Огнен ад до Атина

Край Атина е обявено бедствено положение, в Нео Вуцас има хора в огнен капан в домовете им

Расте броят на жертвите на огнения ад край Атина. Поне 50 души са загинали, а над 100 са ранени вследствие на горските пожари в Гърция, потвърдиха властите. Голяма част от пострадалите са в тежко състояние.

26 овъглени тела бяха намерени в двор на вила в курорта Мати. 

Много хора са евакуирани, има изпепелени стотици къщи къщи и автомобили.

Три отделни огнища продължават да горят и в момента. Най-тежко е положението в градчето Нео Вуцас, където евакуацията не е била напълно успешна и има граждани, които са в огнен капан в домовете им.

Гърция обяви бедствено положение още снощи и помоли за европейска помощ за справяне с огъня. Повече от 600 пожарникари и 300 се борят с огнената стихия.

Възникването на три отделни пожара едновременно – в борова гора край Атина, на южния остров Крит и в планината Пенделикон събуди подозренията на властите.

„Уверен съм, че въпреки лошото време, ще положим всички усилия да овладеем огъня. Но едновременното избухване на трите пожара, не може да не буди съмнения“, заяви гръцкия премиер Алексис Ципрас.

Няма данни за пострадали българи, но в посолството ни в Атина е сформиран кризисен щаб. Българските власти предложиха помощ на Гърция по потушаването на огъня.