Борисов предложи помощ на Гърция за пожарите

Общество

24-07-2018, 10:26

Снимка:

pixabay/skeeze

Автор:

Александра Милева

Всичко от Автора

Още по Темата:

Поне 50 жертви на пожарите в Гърция (ОБНОВЕНА)

Страната ни готова да осигури пожарникари

Премиерът Бойко Борисов предложи помощ на засегнатите от пожарите райони в Гърция, съобщи Правителствената информационна служба.

Министър-председателят е провел телефонен разговор с гръцкия си колега Алексис Ципрас. В него той е изразил дълбокото съчувствие към пострадалите и близките на загиналите в огнената стихия, обхванала Гърция.

„С тревога и болка приехме вестта за бедствието, връхлетяло приятелския гръцки народ, довело до човешки жертви и причинило тежки материални щети ”, подчертал българският премиер.

В разговора Борисов е посочил, че България има готовност за оказване на техническа помощ за Гърция с 50 пожарникари и два пожарни автомобила. Министър-председателят е разпоредил на МВР да предприеме незабавна организация при постъпило искане от страна на Гърция за получаване на международна помощ. Също така модулът ни за наземно гасене на горски пожари да бъде приведен в готовност за участие по линия на механизма за Гражданска защита на ЕС.

Гръцкия премиер благодарил за предложената помощ от страната ни и посочил, че при нужда ще търси българския министър-председател.

Пожарите в Гърция отнеха живота на 50 души, има и над 150 пострадали. Извънредно положение е обявено в района на Атина заради стихията, а Гърция поиска международна помощ за борба с пожарите.