Ръст на туристите в Каварна

Това заяви кметът на морската община Нина Ставрева

Туристите в община Каварна бележат непрекъснат ръст през последните няколко години, съобщи на пресконференция кметът Нина Ставрева.

От 24 000 през 2015-а летовниците нарастват на 36 000 година по-късно и на 48 000 през 2017-а, посочи Ставрева. За  тазгодишния туристически сезон всички почивни бази са резервирани. Според последните обобщени данни към 30 юни в общината вече са почивали 15 000 туристи. Наред с българите най-многобройните туристи и през това лято са румънците и руснаците, значим ръст бележат и гостите от Чехия, Словакия и Полша.

През последните две години се е увеличила и легловата база в общината - с близо 2000 до 3945 места.
Най-посещаваният туристически обект в региона е историческият нос Калиакра, където приходите през юни са нараснали с 13 000 лева спрямо същия период на миналото лято. Сред забележителностите, които привличат летовниците, са и резерватът "Яйлата", историческият комплекс "Онгъла" и фермата за охлюви в село Българево, нос Чиракман, както и най-новата атракция - аква парк и екшън парк в туристическия комплекс в Топола.

Община Каварна е съдействала на частен инвеститор за вложението от близо 8 000 000 евро в крайморското село.Снимка на Деня

Щрихи от Плевен