"Геозащита” даде становище за новото свлачище до Асеновата крепост

Размерите на свлачището са с дължина 30 м и приблизителна височина 12 м

Документът дава подробна информация за състоянието на свлачището и необходимите незабавни мерки, които Община Асеновград вече е предприела.
В изготвеното становище се казва, че след обилните валежи през м. юни, на 28.06.2018 г. се активира нов свлачищен участък на пътя Асеновград – Лясково. Свлачището е засегнало част от пътното платно и движение в двете платна е невъзможно. Наблюдават се пукнатини по цялата дължина на платното преди пропадналия участък и след него почти до самия национален паметник на културата „Асенова Крепост”.
В изпълнение на законовите разпоредби Общината предприе незабавни действия по обезопасяване на засегнатия участък и сигнализирането му. Със заповед на кмета се ограничи движението на тежкотоварни автомобили над 3,5 т. с цел да не се натоварва излишно пътното платно и в същото време да има достъп до туристическия обект и до населените места с. Лясково, с. Яврово и с. Добралък.
При последващите валежи се забеляза, че голям обем вода се изтича от пътното платно директно в свлачището, което наложи допълнително обезопасяване на участъка чрез отбиване на повърхностните дъждовни води с чували с пясък.
Размерите на свлачището са с дължина 30 м и приблизителна височина 12 м. Засегнатата площ е около 360 кв.м. Наклонът е изключително стръмен. Становището посочва наличие на образувани дъговидни пукнатини в обсега на осовата линия на пътя и банкета, като по- силно са изразени тези, в посока НПК „Асенова крепост”.
Препоръките на специалистите от „Геозащита” ЕООД са три. Първо, поставяне на аварийна сигнализация, което бе изпълнено непосредствено след възникване на свлачището. Второ, да се извършат отводнителни мероприятия – отклонен е повърхностният отток от зоната посредством чували с пясък. И трето, спешно изпълнение на силови укрепителни и повърхностно отводнителни мероприятия. По препоръките от т. 3 Община Асеновград е предприела действия в изпълнение на разпоредбите от Правилника за организацията и дейността на Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерския съвет. Изпратена е информация Областния управител на Пловдив и Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерския съвет. До края на месец септември трябва да се подготвени идейно проектно предложение със стойността на необходимите спешни силови укрепителни мероприятия с цел кандидатстване за отпускане на необходимите средства от Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане.