Изграждат нова дестилерия край Тервел

Добруджанци

01-08-2018, 10:02

Снимка:

DobrichUtre.bg

Автор:

dobrichUtre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Национален фестивал на лавандулата

И Каварна ухае на лавандула

Ще преработва по 15 тона лавандула

Нова дестилерия край Тервел ще преработва по 15 тона лавандула на ден, съобщават от общината за депозираното инвестиционно предложение. Общината вече е одобрила проект за изменение на Подробен устройствен план, свързан със строителството на обекта в село Кочмар.
На втория етап от изграждането на съоръжението производственият капацитет ще нарасне до 28 тона преработена лавандула на ден. Базата ще разполага с девет дестилатора за етерично масло. Отпадъчната суровина ще се използва за производството на екобрикети, за наторяване или като храна за животни.
Редица етерично-маслени култури като мента, лавандула, резене, копър, вече се отглеждат не само в Южна, но и в Северна България. С разширяването на районите и създаването на нови високодобивни сортове етерично-маслени култури страната се нареди сред първите в Европа по производство на етерични масла, посочва частният инвеститор,който сам отглежда 30 декара с лавандула, необходимостта от изграждането на преработвателни съоръжения. Етеричните масла намират широко приложение в парфюмерията, козметиката, фармацията, а някои култури се използват и като подправки.Снимка на Деня

Красотата на парк "Кайлъка"