Крусев: Бус ленти дават приоритет на градския транспорт

По бул."Васил Левски" е първата бус лента, която при десен завой ще има възможност да използват и останалите превозни средства

С ремонта на бул. "Васил Левски" в участъка от Ректората до ул. "Граф Игнатиев" обособяваме бус лента от дясната страна на двете пътни платна. Целта ни е да се даде приоритет на преминаването на градския транспорт и да се намалят закъсненията при неговото придвижване. Това каза заместник-кметът на София по направление транспорт Евгени Крусев при проверка на ремонта на булеварда, предават от Столична община.

"По бул."Васил Левски" е първата бус лента, която при десен завой ще има възможност да използват и останалите превозни средства. Това е на кръстовището на бул. "Васил Левски" с ул. "Ген Гурко", където с пътна маркировка е означено, за десен завой ще може да се използва самата бус лента. Този нов принцип ще се въведе и при бус лентите по булевардите "Сливница", "Цариградско шосе" и "Данаил Николаев". На кръстовищата бус лентата ще бъде до стоп линията на самото кръстовище и всички, завиващи надясно, ще могат да се включат от бус лентата. В случай че автомобилът продължи направо, ще се счита за нарушение, което следва да бъде санкционирано от "Пътна полиция" при СДВР", каза Евгени Крусев.

"По бул. "Васил Левски" преминава маршрутът на пет тролейбусни и няколко автобусни линии и целта е да дадем приоритет на градския транспорт, с което да намалим натрупването на закъснения при неговото движение в града", обясни зам.-кметът.

Предвижда се бъде изградена нова бус лента на бул. "Евлоги и Христо Георгиеви" между бул. "Черни връх" и бул. "Драган Цанков" само в посока Националния стадион "Васил Левски" с предимство на дясно завиващите при кръстовището.

Като скоростно трасе за трамваи и автобуси в момента се изгражда лента с отделни перони по бул. "Константин Величков". Трасето ще се огради с бетонови делинеатори. Трамваите и автобусите ще са с общи спирки и ще имат приоритет на светофарно регулирани кръстовища.

Ремонтът на бул. "Васил Левски" от ул. "Граф Игнатиев" до Ректората се предвижда при благоприятни метеорологични условия да приключи до края на седмицата.