Мая Манолова: Моят рейтинг е плашило само за лошата администрация

Ще си върша работата със сърце и енергия до края на мандата, обеща омбудсманът на третата годишнина от поемането на поста. Отрече планове за местните избори догодина

Мая Манолова отбеляза с пресконференция три година на поста национален омбудсман. „Бих искала да съм плашило само за лошата администрация, която се гаври с гражданите“, коментира тя високия рейтинг на институцията.

„Аз си харесвам работата и ще си я върша със сърце до края на мандата и ако не ми помагат институциите, поне да не ми пречат.“

Манолова даде пример със столичното парно, чийто директор отказва да й предостави данни за юристконсултските възнаграждения, които дружеството е събрало от гражданите за 2015 г. Делото е спечелено на три инстанции, но и новият изпълнителен директор на Топлофикация-София го игнорира, посочи тя.

Много анализатори свързват Мая Манолова с предстоящите местни избори и спрягат името й за кандидат-кмет на София.

„Кметските избори са  догодина, а мандатът на омбудсмана изтича 2020 г.“, заяви лаконично тя и по този начин отрече да има апетити към поста на градоначалника.

Манолова благодари на НОИ, Главна инспекция по труда и Фонда за гарантиране на вземанията за партньорството при решаването на проблемите на гражданите и като резултат за високия рейтинг. Тя сподели, че би искала да добави в този списък на институции и МС, и персонално министърът на труда и социалната политика, но проблемите на хората с увреждания според нея ще се решат не просто с малко повече пари, а с реформи.

Това важи за социалните и здравни услуги, допълни тя.