Младежи от Куртово участваха в международен младежки обмен в Испания

Той бе по Програма "Еразъм +“

Сдружение „Млади, активни, креативни“ от с.Куртово взе участие в международния младежки обмен “Drink in” в Хихон, Испания, финансиран от Програмата „Еразъм +“. Участниците от България обмениха опит с останалите участници от Испания, Португалия, Италия и Полша по теми като превенция на ранната употреба на алкохол и наркотични вещества  сред подрастващите младежи, права на жените и равнопоставеност на половете, различна сексуална ориентация, приемане на различията и  толерантност. Чрез много интерактивни методи, симулации и интервенции бяха обменени добри практики от различните държави, изработени модели за бъдеща съвместна работа и сътрудничество в различните държави като продължение на работата по проекта.  Чрез директни интервенции на улицата и информационни кампании, участниците запознаха местните младежи и туристи на испанския град с опасностите, които крият употребата на алкохол и наркотици.  Младежите имаха възможността да изпробват симулативни очила, които показват какво би било въздействието на алкохол и различни видове наркотици върху човешките възприятия и поведение. Участниците правеха алкохолен тест на случайно преминаващи младежи на улицата и им разясняваха за лимита на алкохол в кръвта, опасностите, които крие шофирането след употреба на алкохол и санкциите, които се налагат в различните държави.
По време на обмена се проведе междукултурна вечер, на която българската група запозна останалите участници с културата, бита, традициите, историята на България и представи достойно Карлово и Розовата долина.
Проектът приключи със създадени много приятелства, добри партньорства и обещания за бъдеща съвместна работа по темите на проекта.