Морето този месец се "обръща"

Животът

07-08-2018, 10:29

Снимка:

DobrichUtre.bg

Автор:

dobrichUtre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Фестивалът "Море от ритми" в Балчик търси и най-големите сладкодумци

Най-недисциплинирани са руските туристи

„Топлите течения отиват навътре в морето, идват студените и морето се обръща. Така е всеки август, но този нещо се обърка”, това каза за Радио Варна дългогодишният спасител Илиян Илиев. От пост номер „9” на централния плаж във Варна Илиев коментира, че промяна в морето настъпва, щом задуха североизточният вятър и вдигне вълната. Срещнат ли се две вълни една с друга, се получава голям прибой, който рови пясъка и се образува дънна яма. Възможно е 60-сантиметрова яма да достигне до два–три метра дълбочина.
„Два-три бала вълнение на морето е нормално за август”, твърди спасителят. „Проблем е когато вятърът вдигне вълната и я разбива на брега - тогава е опасно, понеже може да те зашемети, да нагълташ пясък и да си удариш главата. При мъртвото вълнение вълната идва полегата, разбива се, след което директно дърпа къпещия се два-три метра навътре в морето.”
Илиян Илиев съветва плажуващите да спазват сигнализацията и указанията на спасителите, а майките да следят децата си, за да не се стига до инциденти. Децата не трябва да бъдат повече от 45 минути във водата, понеже тялото им изстива, след което от силното слънце може да се получи температурен шок. Най-недисциплинирани са руските туристи, категоричен е спасителят на плажа.
Всеки би могъл да установи дали в морето има течение като направи експеримент с бутилка, посочи Илиев. „Напълнете празна пластмасова бутилка наполовина с вода, затворете я и я хвърлете в морето. Ако няма никакво течение, бутилката ще стои на едно място.”