317 кучета са заловени през юли по ОП Екоравновесие

Мисия София

08-08-2018, 15:56

Снимка:

Столична Община

Автор:

sofiautre

Всичко от Автора

Още по Темата:

Кампанията на ОП „Екоравновесие” за пореден път с инициатива в парк Заимов

194 994 лв. са изразходени за дейността

За месец юли 317 кучета са заловени от ОП „Екоравновесие“, от тях 243 са кастрирани и 235 са върнати по местата на залавянето им. Това каза на пресконференция директорът на Общинското предприятие „Екоравновесие“ към Столична община Веселин Асенов, предаде „Фокус“.

По думите му 42 бездомни кучета са постъпили за лечение в общинската ветеринарна клиника “Връбница” през месец юли. „46 кучета от приютите на „Екоравновесие” са намерили нов дом, а доброволно от собственици, поради невъзможност да се грижат за домашните си любимци, за същия месец за настаняване в приюта са предадени 8 кучета“, посочи Веселин Асенов.

Той уточни, че прибраните трупове на всякакъв вид животни от територията на Столична община през месец юли 2018 г. са 294. "В приютите и ветеринарната клиника умрелите кучета са общо 48 (от тях 6 са евтаназирани и 8 от починалите кучета са настанени по сигнали за инциденти с МПС)“, каза още директорът на ОП “Екоравновесие“. По думите му по кампанията за безплатна кастрация на дворни кучета са обработени над 50.

Той коментира още, че от началото на годината 24 собственици са глобявани за това, че са изоставили кучетата си, които не са били кастрирани. "За приютите се грижат над 7 хил. доброволци, които помагат и за намиране на домове“, каза още Асенов. По думите му в София има общо 1650 приютени кучета, които са разположени в три приюта и клиника „Връбница“.

Общо 194 944 лв. са средствата изразходени за дейността на ОП „Екоравновесие" за месец юли.

По думите му в тази сума влизат разходи за: изплатени суми за държавни такси по дела 3 5970 лв., изплатени обезщетения за ухапвания 337 лв., лекарства и медикаменти за безстопанствени кучета 734 лв., храна - 24 000 лв., външни услуги (сметоизвозване, техническо поддържане на компютърна техника и системи за видеонаблюдение, абонамент автоматична телефонна централа, почистване на изгребни ями, сервизно обслужване на МПС) - 28 320 лв., за вода, горива, енергия - 9 196 лв., перилни и почистващи препарати - 7 997 г., изплащане на заплати и възнаграждения на персонала по трудови правоотношения - 58 780 лв., изплащане на заплати и възнаграждения на персонала по извън трудови провоотношения - 17 544 лв. и разходи за придобити дълготрайни материални активи (ДМА) - 35 970 лв.

„На 7 юли организирахме кампания в парк „Заимов“ „Осиновявай не купувай“, като с инициативата имаме не само намерение да намираме дом на бездомните кучета, а да накараме хората да помислят върху въпроса, защо има бездомни животни и да разберат, че ние сме отговорни за това“, коментира той.

По думите му на тези събития екипът на общинското предприятие и доброволците информират хората за това какви отговорности стоят пред тях, ако решат да осиновят куче, като се очаква месец септември да бъде възстановена отново дейността на инициативата", обясни той. На въпрос дали има данни за броя на бездомните кучета в София, той отговори, че другата седмица ще бъдат готови резултатите от преброяването, след което ще бъдат представени.