Рязкото отслабване е опасно

Животът

14-08-2018, 13:46

Снимка:

bgonair/кадър

Автор:

sofiautre

Всичко от Автора

Неправилните диети могат да крият много рискове!

Доказано е, че диетите не действат и крият здравословни рискове. Това подчерта експертът по здравословно хранене Яна Данаилова, коментирайки пред България он еър опасностите от бързите диети и рязкото отслабване.

"Сериозното ограничаване на калорийния прием ограничава и хранителните вещества, които са жизненонеобходими за нашето тяло. Забавят се метаболитните процеси и горим много по-малко калории. Йо-йо ефектът ни е гарантиран", обясни нутриционистът.

Данаилова отбеляза, че се раждаме уникални и различни, но в обществото се налага възприятие за красота. По думите ѝ това води до непрестанни опити хората да пригодят тялото си към този общоприет стандарт за красота. "Развитието на нутрициологията залага на уникалния подход", подчерта Данаилова.

Фитнес инструкторът Лазар Радков посочи, че резултатът зависи от това как ще бъдат приложени диетите. Според него дългосрочно работят само навиците на човек. "Бързата загуба на тегло не е особено препоръчителна", съгласи се той, но добави, че при хора със силно затлъстяване бързата загуба на килограми може да окаже положително влияние.

Радков обърна специално внимание на съня и го определи като "супер важен". Ако не спим достатъчно тръгва каскада от негативни реакции, а апетитът ни е с 20% нагоре, стана ясно от думите му.

Фитнес инструкторът препоръча да спим между 7 и 9 часа - в зависимост от натоварването. И добави - спим ли под 7 или над 9 часа, повишаваме риска от сърдечно-съдови заболявания.

Яна Данаиолова апелира за трайна промяна на тялото, променяйки начина на движение и начина на хранене. По думите ѝ младите момичета и момчета, които спазват диети в пубертета, повишават с 30% риска да страдат от затлъстяване в зряла възраст. "Диетата е стрес, води до непрестанно напрежение, отключва вманиачаване в храната, води до вътрешни разстройства", подчерта нутриционистът.