Търговският регистър ще заработи следващата седмица

МВР и ДАНС започват проверка след възстановяването на дейността, заяви Зарница Даскалова

От 16 август потребителите на Търговския регистър ще могат да извършват справки по ЕГН. От днес той и регистърът на юридическите лицa с нестопанска цел могат да правят справки за актуално състояние по ЕИК. Очаква се следващата седмица да бъдат възстановени всички функции на Търговския регистър, съобщи по време на пресконференция изпълнителният директор на Агенцията по вписванията Зорница Даскалова. И поднесе извиненията си на всички засегнати от срива граждани. „Утре ще реализираме и връзка със системата RegiX – държавния обмен на информацията, от която администрацията тегли данни за гражданите“, допълни тя.

„Искам да успокоя всички, че манипулации и изчезване на данни не са възможни и няма как да се получат“, категорична беше Даскалова.

Тя коментира и причините довели до срива на регистъра. Все още нямало официален доклад от фирмата, която се занимава с поддръжката. Нямало изгорели дискове, а имало 4 дефектирали. В момента се проверявало какво е довело до въпросното дефектиране. В момента, в който бъде възстановена работата на регистъра ще започне и проверката на МВР и ДАНС, които бяха сезирани от правосъдния министър Цецка Цачева. "Все още не е ясно кой е виновен, това ще стане ясно след възстановяването на дейността“, увери Даскалова.

„В такава кризисна ситуация съм нужна тук. Трябва да бъда на работното си място и да координирам действията“, отговори тя на въпрос за евентуална оставка.

На въпрос кога изтича договорът за поддръжка на регистъра, Даскалова обясни, че той е сключен на 3 май и фирма „Лирекс“ поддържа регистъра от 2012 г., а срокът за поддръжките е едногодишен.

Процесите вървят и ние възстановяваме нещата. Всеки от нас ще поеме оттам-нататък своята отговорност, допълни Даскалова.