Гърне с монети! Откриха го на Калиакра, днес!

Това съобщи директорът на НИМ доц. Бони Петрунова, участва във Варна в кръгла маса

Съдът с монети е открит във вътрешния град на нос Калиакра, съобщи във Варна доц. Бони Петрунова - директор на Националния исторически музей и ръководител на разкопките. Археологът предполага, че монетите са от османския период, най-вероятно от времето на Мурад и Сюлейман Великолепни, но все още не могат да се датират точно. Причината - съкровището е открито тази сутрин /18 август, около 10.00 ч. сутринта/ и археолозите дори все още не са ги почистили, уточни доц. Петрунова. В събота и неделя се планира монетите да бъдат и преброени и обработени. Доц. Петрунова каза още, че на подобна находка попада за първи път в десетилетния си път на археолог: "Намирали сме отделни монети, попадали сме на колективни находки, но гърне с монети... Това си е класика! Всеки мечтае да открие гърне с монети.", въодушевено заяви ръководителят на разкопките в каварненско. 

Гърнето е открито в сграда, която се проучва вече 3 - 4 години. На същото място е открит и нефритеният елемент от колан, и обковът за книги... Мястото е много интересно, по думите на доц. Петрунова и предполага, че това е било или трезор, или сграда за трупане на плячка. "При нас / бел. ред. нос Калиакра/ няма проблеми с откритията, има проблеми с инфраструктурата", категорична е директорът на Националния исторически музей. На археологическия обект липсват информационни табели, пейки, места за почивка.

Доц. Бони Петрунова участва във Варна в кръгла маса на тема „Чудесата на Варна-визитка на България пред света. Нови възможности за развитие на културно-исторически туризъм в региона, да продължим делото на проф.Божидар Димитров”. Това е първата по рода си среща, която събира във Варна археолози, директори на музеи и кметове от Североизточна България.
Източник: Радио Варна