Венецуелци бягат от родината си, съседни държави затварят границите си

Еквадор въведе нови правила за влизане в страната на венецуелци

Еквадор въведе нови правила за влизане в страната на венецуелци. От днес в страната могат да влизат само притежатели на паспорти. Досега преминаването на границата ставаше само с лична карта. Причината за мерките са наплива на венецуелци към съседни страни. Заради продължаващата икономическа криза, огромна инфлация, липса на основни продукти, хората от Венецуела бягат от родината си.

Колумбия затвори границата си с Венецуела в опит да спре наплива от венецуелци. Над един милион души са мигрираха към Колумбия от началото на 2017 г. Половин милион венецуелци има в Еквадор, повечето от които са дошли от Колумбия, като част от тях продължават пътя си към Перу и дори Чили.

Бразилия също е засегната и затвори границата си. В граничния град Пачарайма в събота няколко лагера на мигранти бяха атакувани от ядосани жители. До напрежение се стигна, след като в събота местен собственик на заведение е бил нападнат и ограбен. Наложи се полицията да се намеси.

Опозицията във Венецуела обвинява управляващите социалисти за положението, в което се намира страната. Въпреки това Николас Мадуро бе преизбран на поста президент, след като по-рано този месец бе съобщено за опит той да бъде убит, напрежението в страната се увеличи.