Цацаров разпореди проверка заради „Олимпик“

200 хил. българи бяха засегнати от фалита на застрахователя

Прокуратурата започва проверка на Комисията за финансов надзор за прекратяването на дейността на клона на Застрахователна компания „Олимпик“ у нас. Това става ясно от съобщение на сайта на държавното обвинение.

Предмет на проверката, която е разпоредена лично от главния прокурор Сотир Цацаров, са начина на осъществяване на държавния застрахователен надзор от страна на Комисията, на ресорния й заместник-председател, ръководещ управление „Застрахователен надзор“ и на това управление.

„Ще бъде проверено спазването на изискванията на закона за започване на дейността на клона на ЗК „Олимпик“ в България, изпълнението на правомощията от страна на надзорните органи по Кодекса за застраховането и Закона за Комисията за финансов надзор, както и упражняването на текущ надзор, включително след издадената забрана „Олимпик“ да сключва нови договори и да удължава срока на досегашните“, пише в съобщението на Прокуратурата.

Проверката се осъществява от прокурор от Върховната касационна прокуратура и е възложена на Държавна агенция „Национална сигурност“.