Кабинетът обсъжда стъпките за влизането ни в Еврозоната

Вече имаме „зелена светлина“ от Еврогрупата

Министерски съвет ще обсъди на днешното си заседание първоначалните стъпки, които трябва да предприеме страната ни за влизане в Еврозоната. Кабинетът трябва да одобри мерките за присъединяване към Валутния механизъм ERM II.

България вече има единодушната подкрепа на Еврогрупата. През юли министрите от Еврозоната обсъдиха изпратеното до тях на 29 юни 2018 г. съвместно писмо за намеренията на българските власти за присъединяване към ERM II и Банковия съюз.

Що се отнася до банковия надзор, от България се очаква да изпрати искане за тясно сътрудничество с ЕЦБ в съответствие със съществуващите процедури и ще предприеме необходимите подготовки - включително и подкрепа за цялостната оценка на ЕЦБ.

България трябва да насочи усилия към укрепването на институциите, устойчивостта на финансовия сектор, повишаване на ефективността на икономическите структури. ЕК и ЕЦБ ще наблюдават приложението на тези ангажименти и когато установят изпълнението им, ще бъде взето решение за присъединяване на нашата страна към чакалнята на еврото.

Това означава България да се присъедини едновременно към чакалнята и към Банковия съюз. Може да се очаква ЕЦБ да изготви оценката си в срок около година след получаването на официалното искане на България за задълбочено сътрудничество с банката.