КФН: Агайн не ни е предупреждавала за рисковете около „Олимпик“

В разгара на кризата от Ралица Агайн била в отпуск и доста далеч от нагнетяването на обстановката

Комисията за финансов надзор никога не е била предупреждавана от Ралица Агайн за рискове около „Олимпик“. Това става ясно от разпространено до медиите обръщение на КФН.

От комисията твърдят, че са изненадани от изявленията вече бившата зам.-председателка на органа, чиято оставка беше гласувана вчера от Народното събрание.

„Не са били внасяни каквито и да е писмени сигнали, представляващи анализ и предупреждения за възможните рискове, свързани  със ситуацията около ЗК „Олимпик“ - Кипър. Като заместник-председател на КФН, ръководещ управление „Застрахователен надзор“, Ралица Агайн-Гури никога и по никакъв начин не е предупреждавала останалите членове на КФН и/или председателя на комисията за евентуални рискове относно фалита на ЗК „Олимпик“ - Кипър.

Не беше предоставен анализ  и оценка за възможните неблагоприятни последствия от фалита на кипърската компания. Вариант с фактология относно ЗК „Олимпик“ - Кипър беше качен в деловодната система на КФН едва в петък, 17.8.2018 г.  КФН до този момент въобще не разполага с доклада, който Ралица Агайн-Гури представи в Народното събрание. Голяма част от изнесените пред народните представители факти бяха абсолютно нови и непознати до този момент и за нас“, се казва в прессъобщението.

Членовете на КФН подчертават, че в сила от началото на годината, заместник-председателите имат пълна независимост в ресорите, за които носят отговорност, а решенията се взимат колективно, като председателят е „пръв между равни“.

„Недоумяваме за каква липса на комуникационна  стратегия и  грижа за потребителите говори г-жа Агайн, след като в разгара на кризата от 1-ви до 15-ти август 2018 година тя беше в платен годишен отпуск и практически доста далеч от обстановката, в която работеше КФН“, заявяват бившите колеги на Агайн.

На управление „Застрахователен надзор“ е възложено да извърши детайлен анализ на рисковете в сектора, за който отговаря, подчертава КФН.

„Правим това изявление с цел да се запази репутацията на Комисията за финансов надзор като институция. Отговор на въпроса за отговорността или липсата на такава относно предприети действия или допуснати бездействия по повод прекратяване на дейността на клона на ЗК „Олимпик“ в България очакваме да бъде получен от назначената от прокуратурата проверка на заместник-председателя, ръководещ управление Застрахователен надзор на  КФН, и на самото управление“, пишат още те.