Московски: Източваме мазута от потъналия кораб край Созопол

Правителството е отпуснало бюджет от 2.454 млн. евро за решаването на проблема

По повод разлива на мазут на 10-ина километра от залива на Созопол, предизвикан от потънал преди почти 100 години американски кораб, правителството е отпуснало бюджет от 2.454 млн. евро за решаването на проблема в срок до 50 дена, съобщи министър Ивайло Московски. „Надявам се още днес да започне работата по източването на мазута в Созопол“, уточни министърът на транспорта след правителственото заседание.

МС е одобрил план на транспортния министър, с който се упълномощава "Морска администрация" да роботи при определена финансова рамка, а изразходваният бюджет при операцията по източването на мазута ще бъде възстановен от Фонда за бедствия и аварии. Министър Московски обясни, че за операцията е осигурено цялото необходимо техническо оборудване, екипировка за водолазите, специализирани помпи за източване на мазута, както и са предприети мерки за съхраняването му при хипотеза за пълни резервоари около 600-650 тона мазут.

"Ако мазутът е по -малко, може и по- рано да приключи, но искаме да успокоим всички граждани: работим по отстраняване на този проблем“, подчерта транспортният министър.

Той увери, че тези дни ще направи проверка на място, както и че няма мазутни петна там, където е потънал корабът. Има филм върху водата, но той е ограничен да не се разпространява, допълни министър Московски.