Детски ансамбъл „Калинка Вълчева“ със специален приз от фестивал в Чехия

XXVIII Международен фолклорен фестивал Шумперк

От 15 до 20 август Детски фолклорен танцов ансамбъл „Калинка Вълчева“ участва в петдневен XXVIII Международен фолклорен фестивал Шумперк,Чехия. Гостуващите групи бяха от България, Индия, Сърбия, Украйна , Словакия и Индонезия.
През втория ден на фестивала на малката сцена в града всички гостуващи групи представиха 30 минутна програма. ДФТА Калинка Вълчева представи най - емблематичните си танци: Варненски танц, Ръченица и Тракийска картина от спектакъла „Това е България“, а Оркестърът с изпълнението на Българските ритми предизвика много настроение и аплодисменти.
През третия ден, на Голямата сцена в града, изградена във вътрешен двор на имението на богат земеделец и носеща името на съпругата му Павлина, беше Официалното приветствие от Кмета на град Шумперк и Гала концерт с участието на всички гостуващи групи. Вечерта завърши със светлинно шоу. Всички състави представиха по 20 минутна програма . Организаторите направиха интересна благотворителна кампатия. В 6 съда, надписани с името на съответната гостуваща група (България, Индия, Украйна, Индонезия, Словакия) местното население гласува за състава, който им е харесал най много , пускайки банкноти в съответния съд.Средствата са за Дом за деца близо до Шумперк.
На четвъртия ден в Кметството представители на гостуващите групи както и кметовете на побратимените крадове с гр. Шумперк бяха посрещнати от Кмета на град Шумперк. Празникът продължи с шествие по централната улица на града. Вечерта на голямата сцена беше истинско веселие - местното население и всички учасници танцуваха заедно. Всяка страна трябваше да покаже своя танц и всички останали да танцуват. Разбира се , ние направихме едно голямо Българско хоро, на което всички танцуваха ръка за ръка .
На Петия ден на Голямата сцена беше заключителната вечер на фестивала. Орзанизаторите обявиха резултата от даренията и коя страна е събрала най много пари .Това беше Украйна, но много изненадващо за нас Организаторите дадоха награда на един ансамбъл ,който за тях е бил най впечатляващ и най емоционален и това бяхме ние - ДФТА „Калинка Вълчева“. 
Много приятелства и усмивки ще останат след Фестивал в Шумперк.
Децата от Ансамбъла посетиха и една от най красивите столици - Виена. С местен екскурзовод направихме панорамна обиколка на Виена, посетиха двореца Белведере, имахме пешеходна разходка из Малкия Ринг, т.е. историческото ядро на града.
Много приятелства и усмивки ще останат след Фестивал в Шумперк.
Пътуванета на ДФТА „Калинка Вълчева“ се осъществи с финансово подпомагане от конкурс по Програма "Мобилност" на Национален фонд „Култура“ и със средства от бюджета на Община Тервел.
Нели Денева-Главен художествен ръководител на ДФТА“Калинка Вълчева“ гр.Тервел