Над 550 домашни кучета са регистрирани в Пловдив

1244 притежатели на домашни кучета все още не са заплатили дължимите 30 лв.

Обобщена справка от общинския електронен регистър на домашните кучета, показва, че от началото на 2018 г. до момента броят на новорегистрираните любимци в Пловдив е 554. От тях 461 попадат в някоя от категориите, освободени от заплащане на „такса куче“, а останалите 93 са внесли в общинския бюджет 2380 лв.
Над 44 000 лв. като „такса куче“ са внесли в хазната и 1470 собственици на домашни кучета, декларирани/регистрирани в общината в предходни години. Справката обаче показва, че други 1244 притежатели на домашни кучета все още не са заплатили в съответната районна администрация дължимите 30.00 лв. годишна такса за своя любимец.
От дирекция „Екология и управление на отпадъците“ припомнят, че средствата,  събрани от „такса куче“, се влагат обратно в дейности по реализиране на мероприятия за овладяване популацията на уличните кучета, както и за провеждане на редица кампании в полза на домашните животни.
Важно за притежателите на домашни кучета е да знаят, че една от категориите кучета, чиито собственици са освободени от заплащане на „такса куче“, са кастрираните кучета, а декларирането на домашното куче е задължително, съгласно законодателството ни.
В началото на пролетта Община Пловдив стартира две кампании, които целят да стимулират и подпомогнат собствениците на домашни кучета, отглеждани в Пловдив :
„Регистрирай куче и спечели награда“, която има за цел да стимулира активността на собствениците на кучета надлежно да декларират притежаването им. От началото на кампанията са спечелени 7 пакета с подаръци за домашния любимец, а до средата на месец декември в рамките на кампанията предстои да бъдат раздадени още 5 пакета с подаръци /разнообразни аксесоари и груминг услуги/.
До края на ноември е срокът и на кампанията за подпомагане  кастрацията на домашни кучета и котки, отглеждани в Пловдив. В нея могат да се включат собственици на идентифицирани/чипирани домашни кучета с извършена административна регистрация, както и собственици на домашни котки, притежаващи надлежно издадени ветеринарномедицински паспорти. Желаещите да се възползват от условията по кампанията, могат да получат „талон за отстъпка” от Община Пловдив, Дирекция „Екология и управление на отпадъците”, или в съответната районна администрация по местоживеене. За женските кучета и котки отстъпката е 35 лева, а за мъжките – 20 лева. Собственикът ще доплати остатъка от стойността на манипулацията на място във ветеринарния кабинет. До момента са предоставени близо 260 талона.
Кампанията се провежда със съдействието на 8 ветеринарни кабинета в Пловдив :

    Д-р Пламен Хърков – ул.”Николай Гогол” – № 18
    Д-р Георги Сяров – ул. „Захари Стоянов“ – № 62
    Д-р Николай Боянов – ул.”Славееви гори” – № 18
    Д-р Стефан Стефанов – бул.”Н. Вапцаров” – № 3
    Д-р Надежда Костадинова–ул.”Арх. Камен Петков”-№ 58
    Д-р Васил Капашиков – ул.”Карловска” – № 34 А
    Д-р Николай Маринков –  бул. „Марица“ 27
    Д-р Симеон Пачев – ж.к. Тракия, срещу бл.83