Втори ден на Форума „Българско наследство“

Добрич Лайф

26-08-2018, 09:35

Снимка:

Форум „Българско наследство“

Автор:

dobrichUtre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Започва IV Международен форум „Българско наследство“ в Балчик

Започна форумът „Българско наследство“ – Балчик

Шествието на фолклорните ансамбли премина през главната улица на Балчик

Вторият ден на Форума „Българско наследство“ приключи като своеобразен празник и показване на взаимност между два народа: българския и румънския. Българите честваха 140 години от Освобождението си, а румънците танцуваха и пяха по повод 100-годишнината от Обединението на княжествата си, което се е състояло именно в градФокшани, откъдето идва първият състав,  изнесъл концерт. Фолклорният ансамбъл „ТараВранча“ с ръководител Мария Мургоци вдигна на крака публиката с изпълненията и танците си от няколко различни области.

Преди концерта на състава от Фокшани вНЧ „Паисий Хилендарски – 1870“ бяха приветствията на българите от Молдова и Украйна, които подариха на Форума и нейния председател Маруся Костова, икона на св. Георги Победоносец.

По-рано през се проведе и конференция в ТИЦ „Мелницата“ на тема „Етнологията на българите“ с водещ доц. д-р Елена Рацеева от Тараклийския университет. Темите бяха разнообразни, свързани с българските ценности, бит, култура, опазване на националното богатство и паметници. Асистентът от катедрата по история на СУ „Св. Климент Охридски“ Петър Добрев представи своето научно съобщение на тема: „Натрупване на земя в Добруджа“, говорейки за т.нар „аграрен преврат“ след Освобождението. Примерът, който даде асистентът е с фамилията Холевич от Каварна, които са имали 12 000 дка, а двадесет години  след Освобождението земите им са се увеличили четири пъти.

И днес жителите и гостите на белия град могат да разгледат в ТИЦ „Мелницата“ изложбата на двамата фотографи: Александър Барон (Украйна) и Асен Великов (България), които представят етнографски носии, използвайки модели и уловени моменти. Фотосите могат да бъдат закупувани.

Шествието на фолклорните ансамбли премина през главната улица на Балчик, успоредна на морето и криволичеща по стръмното нагоре. Ансамблите поднесоха цветя пред ключови паметници в града и усетиха топлината и гостоприемството наоколо.