Доц. Светослав Ханджиев: Основната причина за затлъстяването е обездвижването

От утре Албена ще бъде домакин на „Училище за здраве"

Във всички развити страни две трети от населението умира от сърдечно-съдови заболявания. България е на едно от първите места в тази класация. Диабетът и затлъстяването са основните фактори за това. Затова борбата с тях трябва да започне в ранна детска възраст, това съобщи днес на пресконференция в Албена  доц. Светослав Ханджиев, почетен председател на Българското сдружение за проучване на затлъстяването и съпътстващите го заболявания.

От  утре в комплекса  стартира „Училище за здраве”, насочено към превенция на затлъстяването сред подрастващите. В шестото издание на инициативата ще участват 60 деца, учители и родители от различни градове на страната. Те ще преминат обучение за принципите на здравословния начин на живот – балансирано хранене, съчетано с физическа активност.

 „Училището за здраве” се провежда под патронажа на министъра на здравеопазването Кирил Ананиев. В продължение на шест дни деца и възрастни ще консумират здравословно меню, изготвено от водещи специалисти диетолози, ще спортуват активно, ще слушат беседи. На участниците ще бъдат извършени антропометрични измервания, свързани с риска от сърдечно-съдови заболявания и захарен диабет тип II.

Една от целите на „Училището за здраве" в черноморския ни курорт е то да се разпространи и в други градове в страната.