Арабаджиеви духнали от имението си в Сен Тропе, укривали се

Прокуратурата разследва над 100 млн. укрити данъци, съобщи Иван Гешев

Ветко Арабаджиев и съпругата му Маринела са били във Франция в петък. Тогава се проведе акцията на прокуратурата в хотелите и имотите на бизнесмена в София и Пловдив. С белезници се оказаха шест души, сред тях и синът на хотелиера- Вълчо. Разследващите намериха 10 милиона лева кеш, в различна валута. Арабаджиеви се издирват от Интерпол, както и с европейска заповед за арест. „ Сега не могада кажа къде са. Предприети са всякаки възможни действия за издирването им. Така че не са на почивка, а се укриват“, това съобщи зам.-главеният прокурор Иван Гешев пред NOVA телевизия.

По традиция милионерът и съпругата му прекарвали голяма част от лятото в имението си в Сен Тропе, където са се намирали и по време на акцията срещу организирана престъпна група, пране на пари, данъчни измами.

Гешев уточни, че задържането им зависи от редица процедури, включително от това дали издирваните се намират в ЕС или са извън Общността.

В момента инкриминираният период, за които прокуратурата ще търси отговорност на бизнесмена и групата е от началото на годината до момента. Много е вероятно периодът да бъде удължен, обясни Гешев. При обиските е намерена таблица с данни за захарния завод в Пловдив от 2008 година насам. Там са описани невнесените данъци, както и фирмите, чрез които е ставало това. „ Тази сума, според тази таблица, е десетки милиони левове, може да станат и над 100 милиона”, обясни Гешев.

"Попитайте кой държи 10 млн.лв. кеш? Това са изпрани пари", посочи Гешев и заяви, че ще протестират решението за освобождаването на Арабаджиев под гаранция. Късно снощи на сина на бизнесмена беше наложена мярка за неотклонение „парична гаранция“ в размер на 20 хил. лева. Заседанието беше засекретено и протече при закрити врати. Гешев уточни, че прокуратурата не е правила искане към Специализирания съд мярката да не е публична. „Защитата се притеснява, прокуратурата не се притеснява от нищо”, заяви зам.-главният прокурор.