Над 1700 свине се отглеждат в задните дворове в Добричко

Всички стопани, които имат нерегистрирани свине, са в нарушение на закона

Повече от 1700 свине се отглеждат в така наречените задни дворове в Добричкия регион, като преброяването на животните продължава, съобщи областният управител Красимир Кирилов на заседание на областния координационен щаб по повод на откритото огнище на африканска чума във варненското село Тутраканци.

Щабът оповести мерки за превенция на заразата. По думите на директора на областната дирекция по безопасност на храните д-р Борислав Каменов очакванията са били да бъдат преброени около 800 свине и очевидно има нерегистрирани животни. Всички стопани, които имат нерегистрирани свине, са в нарушение на закона и при евентуално възникване на зараза от африканска чума няма да получат обезщетение, каза д-р Каменов. Той коментира, че задните дворове са потенциално най-опасни за разпространението на болестта и апелира стопаните да не хранят животните с кухненски отпадъци.
В Добричка област има и осем промишлени обекта за отглеждане на свине, като в най-голямата ферма - в село Козлодуйци, животните достигат 50 000.
Общините бързо ще получат съдействие от компетентните институции за определяне на площадки, на които да бъдат загробени животни, ако се случи да заболеят от африканска чума, съобщи областният управител.