Пловдив представя над 500 събития като Европейска столица на културата 2019

Всеки месец има минимум един специален акцент

След четири години усилена подготовка, официалната програма на Пловдив – Европейска столица на културата 2019 е вече факт и включва над 300 проекта с близо 500 събития. Първият български град, носещ титлата „Европейска столица на културата“, ще реализира една от най-богатите и разнообразни програми, създадени в рамките на проекта. Събитията обхващат целия регион, както и градовете-финалисти от втория кръг на надпреварата – Варна, София и Велико Търново.
Всеки месец в програмата за 2019 г. има минимум един специален акцент, който ще привлече в Пловдив най-разнообразни и многобройни публики. Големият брой фестивали, спектакли, изложби, концерти, игри, спорт акции на открито са резултат от дълъг процес, превърнал културата в основен катализатор на промяна за града и помогнал за реализацията на дългосрочните цели на проекта – подобряване на икономиката и живота на хората, както и заздравяването на общностите.
Акцентите от програмата за следващата година, в която градът ще бъде Европейска столица на културата бяха представени на 5-ти септември с впечатляващ спектакъл пред 500 гости в Драматичен театър – Пловдив, излъчен на живо в интернет. „Всеки един пловдивчанин даде по нещо от себе си. Градът печели авторитет и имидж през годините на подготовка, удвоени са реализираните нощувки от туристи, посетителите на „Стария град“ се увеличиха с 40%, а през тази година очакваме над един милион посетители“, каза кметът на Пловдив Иван Тотев, по време на официалната церемония.  
Някои от представените акценти са стартирали още през миналата година, за да се развият в максималния си мащаб до 2019 г. В селекцията са и новите фестивали, с които градът се сдоби в процеса на подготовка и някои традиционни събития, но със значително надградена програма. В представянето се включиха и директорите на седем европейски международни културни институти в България, с които фондацията „Пловдив 2019“ активно си партнира.
В своята презентация артистичният директор Светлана Куюмджиева подчерта приноса и наследството на Европейска столица на културата в многобройните международни партньорства и местните организации и артисти, защитата, която проектът е осигурил на важни градски зони, както и специалният балкански и пловдивски отпечатък върху тази европейска инициатива. Една от емоционалните кулминации на спектакъла беше появата на целия екип на фондацията. „Пловдив се чете различно на европейската и световната сцена. „Заедно“ не е просто дума, това е кауза, която носят пловдивчани в сърцата си и отдавна не е само пловдивски мащаб.“, сподели зам.-министърът на културата Амелия Гешева, официален гост на събитието.
Пловдив беше обявен за победител на 5 септември 2014 г. след повече от две години национално състезание. Датата вече е емблематична за града и се празнува по нова традиция всяка година, заедно с националния празник – 6-ти септември. На финала на надпреварата, международното жури избра победителя между концепциите на Пловдив, София, Варна и Велико Търново. Екипът успешно защити работата си и изпълнението на концепциите от апликационната книга на Пловдив пред международно жури на Европейската комисия и заслужено спечели за града и наградата Мелина Меркури. Програмата е селектирана от 15 отворени покани, проведени през последните две години, с участието на над 1400 проекта на артисти и културни организации от цял свят. През 2019 г. двете столици на културата Пловдив, България и Матера, Италия ще си партнират, представяйки своите страни и културните тенденции на стария континент.
Европейска столица на културата е най-големият културен проект на ЕС с богата и авторитетна история на повече от 30 години През следващата година всеки пловдивчанин ще бъде не само гражданин, но и домакин и посланик на инициативата.
Повече информация относно акцентите на програмата и събитията, можете да прочетете тук: https://bit.ly/2NmSPmg