Започват Дните на кубинската култура в Пловдив

Екзотичният Османи Сегура е хореограф и инструктор

За първи път Пловдив ще е домакин на Дни на кубинската култура, които продължават от 7 до 12 септември.
Събитието се организира с подкрепата на Пловдивския културен институт и Община Пловдив - Европейска столица на културата – 2019.
Най-големият и модерен събитиен център – Пловдивският културен институт (ПКИ) е домакин на мащабното събитие в неговата кулминация – Cuban Weekend на 8 и 9 септември. Дни на кубинската култура се организира в Пловдив за пръв път в този формат и мащаб.
„Целта е да разкрием красотата на кубинското изкуство и пловдивчани да се докоснат до магията на кубинската история, традиции, култура, природа и музика, запазвайки настроението от лятото за по-дълго време“, обясниха организаторите на събитието.
В първия ден на събитието – 7 септември, танцьори от различни клубове в града ще поставят началото на Кубинските дни с флашмоб в централни точки на града.
Кулминацията ще е на 8-ми и 9-ти септември (събота и неделя), когато Пловдивският културен институт посреща известния кубински танцьор, инструктор и хореограф Османи Сегура.
Османи Сегура започва своята танцова кариера на 16-годишна възраст. Като член на няколко танцови компании в Куба натрупва знания и опит в редица танци като салса, румба, афро-кубинска боди изолация, мамбо, ча-ча-ча, както и по-интернационални танци като самба и хип-хоп.
Кариерата му като учител започва в Куба през 2002 година. През 2006 г. става член на немския хип-хоп екип “Just Blaze” и с тях става немски хип-хоп шампион. Преподавател, соло артист и участник в редица фестивали и конгреси по целия свят.
В рамките на два дни Османи Сегура ще представи интересни и креативни уроци по кубински танци (салса, афро-кубинска боди изолация и регетон) на всички пловдивчани и гости на града заедно със други завладяващи преподаватели от Пловдив.
От 10-ти до 12-ти септември организаторите на екзотичното събитие обещават незабравима танцова фиеста в Цар-Симеоновата градина, водена отново от кубинската звезда, тематични лекции и фоторазкази, загатващи красотата на Куба, демонстрация и дегустация на кубински коктейли и горещо парти с най-големите салса клубове в града.
Пълната програма на събитията ( 7-12 септември):
7.09. (петък)
18:00 часа
ФЛАШМОБ
Място: МОЛ Марково тепе и Главната улица
8 – 9.09. (събота и неделя)
10:00 – 18:00 часа
Танцови уъркшопи
с Османи Сегура и гост-танцьори от страната
Място: Пловдивски културен институт
10.09. (понеделник)
17:00 часа
Денс-конкурс и танцова фиеста
Място: Цар Симеоновата градина – Виенски павилион
11.09. (вторник)
19:00 часа
Фоторазказ за Куба и литературно четене на откъси от Хемингуей
Място: Петното на Роршах
12.09.(сряда)
20:00 часа
Cuban Night – Парти вечер
Място: р-т Ъндърграунд