Ще помагаме на Сърбия да хармонизират законите си с Брюксел

Цвета Караянчева обеща подкрепа на сръбския председател на парламента

Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева посрещна в парламента председателят на Народната скупщина на Сърбия Мая Гойкович. Двете обсъдиха възможностите за задълбочаване на парламентарното сътрудничество и за оползотворяване на натрупания от България опит в хармонизирането на националното законодателство с това на ЕС.

Гойкович е на двудневно официално посещение в България.

„България и Сърбия имат много добри отношения, които се развиват динамично в последните години“, подчерта Караянчева. Тя изрази увереност, че сътрудничеството между парламентите на двете страни ще продължи да се задълбочава и заяви, че българските парламентаристи са готови да подпомогнат Сърбия със своя опит.

„Щастливи сме, че България успя да постави темата за европейската перспектива на страните от Западните Балкани в дневния ред на ЕС. Радваме се, че по време на Българското председателство на Съвета на ЕС Сърбия отвори две нови преговорни и сме готови да споделим своя опит във всички сфери от този процес“, заяви тя.

Председателят на Народната скупщина на Сърбия Мая Гойкович благодари на България за подкрепата и помощта, която страната е оказала за европейската интеграция на Сърбия. Тя изрази надежда, че по-доброто сътрудничество между депутатите от парламентарните на двете страни и конкретно на тези от комисиите по европейски въпроси ще подпомогне по-бързото интегриране на Сърбия.

„За България е много важна темата за българското национално малцинство в Сърбия“, подчерта председателят на Народното събрание и добави, че отношението на Сърбия към него ще подпомогне развитието на двустранните отношения между двете страни.

Мая Гойкович посочи, че Сърбия е постигнала много през последните години в сферата на законодателството, свързано с малцинствата. „Българското национално малцинство е мост за сътрудничество между двете държави. Новата учебна година започнахме със завършени, преведени и отпечатани нови учебници за българското национално малцинство“, добави председателят на сръбския парламент.Снимка на Деня

Щрихи от Плевен