Премиерът за IT гимназията: Докато другите приказват, ние го строим

Мисия Бургас

11-09-2018, 16:51

Автор:

БургасУтре

Всичко от Автора

Още по Темата:

Борисов: Аз работя, не съм на СПА като БСП (ВИДЕО)

Борисов изтъкна ползите: Освен да се учат децата с труда си ще си изкарват и по някой лев

„Да сте живи и здрави. Докато другите приказват, ние го построяваме. Вие и вашите родители имате възможност да видите нещо, което трудно се вижда дори на Запад.“ С тези думи министър-председателят Бойко Борисов се обърна към първите възпитаници на  Професионална гимназия по компютърно програмиране и иновации в Бургас, което беше официално открита днес. Модерният кампус, изграден по западен модел, посрещна 108 ученици.

„Това училище има и своя фирма и училищно настоятелство, в която са поканени петте най-големи IT компании у нас. Чрез това училищно настоятелство ще се дават поръчки, тоест освен да се учат децата с труда си ще си изкарват и по някой лев. Ще съчетаят теорията с практиката“, каза още премиерът.

Четирите сгради на бившето средно училище по корабостроене, са напълно обновени и модернизирани, съобразно изискванията на IT гимназията, с поставени топлоизолация и хидроизолация на стените и покривите, нова дограма, енергоефективно осветление, нови отоплителни и електрически инсталации. Вътрешните помещения са ремонтирани, обзаведени и оборудвани с най-модерна техника - компютри, 3D принтер, мултимедийни екрани и интерактивни дъски, система за видеоконферентни връзки, роботизирани системи и др.

„Това училище е уникално както със своята база, така и с профила си. Компютърни технологии и иновации са може би двете неща, които синтезират бъдещето. Това е училище на бъдещето и прави Бургас град на бъдещето. През следващите години ние трябва да бъдем дигитални създатели. Вие не просто ще се учите, а ще моделирате и кодирате не само компютрите, но и обществото“, каза по време на церемонията по откриването образователният министър Красимир Вълчев.