Ватанабе: България е царство на художествената гимнастика в света

Спорт

12-09-2018, 13:09

Автор:

Марияна Толева

Всичко от Автора

Правителството ще инвестира в разширяване на базата на националния отбор по художествена гимнастика

Правителството ще помогне финансово за разширяването на базата на националния отбор по художествена гимнастика. Това обяви министърът на спорта Красен Кралев в Министерски съвет след проведена среща с премиера Бойко Борисов и ръководството на Международната федерация по художествена гимнастика и на Българската федерация по художествена гимнастика.

„България е царство на художествената гимнастика в света на този спорт. Премиерът разбира много добре ситуацията и ролята на българската художествена гимнастика в световен мащаб“, коментира президентът на Международната федерация по художествена гимнастика Моринари Ватанабе. Той опреди срещата като изключително добра и ползотворна.

„Това, което обсъдихме, е начинът, по който ще работим заедно с Федерацията по художествена гимнастика и вашето правителство за подкрепата на този спорт в страната“, заяви още  Ватанабе.

„За мен тази среща бе от огромно значение, защото бе важно да благодарим лично на премиера и правителството за осъществяването на този огромен форум, на който всички сте свидетели. Правителството подсигури огромната част, около 85% от бюджета, който ни бе необходим за осъществяването на това Световно първенство. Благодарение на материалната база, която имаме, и средствата, които ни бяха представени, имаме възможност да бъдем домакини на едно толкова важна за българската художествена гимнастика събитие“, заяви президентът на федерацията по художествена гимнастика Илиана Раева.

„Премиерът Борисов изрази своето желание да продължим да работим заедно и да ни помагат, както винаги досега са ни помагали. От наша страна, аз като представител на най-красивия и най-успешния спорт в България през последните години, се ангажирах да продължим да работим така, че да радваме милионите почитатели на българската художествена гимнастика не само в България, но и по света“, каза още Раева.  

Премиерът Борисов e подчертал по време на срещата, че за България са много важни и трите световни първенства, които се провеждат в момента - по художествена гимнастика, волейбол и гребане, защото рекламират страната ни и дават добър пример за бъдещите поколения. Той е изтъкнал голямата подкрепа, която срещат всички български спортове от страна на правителството и допълни, че държавата ни е вложила много средства в последните години в изграждането на спортна инфраструктура – 350 милиона лева.