Откриха още един завод в Тракия икономическа зона

Присъства премиерът Бойко Борисов

Най-новият завод – още един в Тракия икономическа зона до Радиново бе открит днес по време на официална церемония в присъствието на премиера Бойко Борисов, кмета на Пловдив Иван Тотев, областния управител Здравко Димитров, заместник министър-председателя Томислав Дончев, министъра на икономиката Емил Караниколов, Н. Пр. Ерик Льобедел, посланик на Франция в България и други официални гости, представители на фирмата и служители.

Заводът на френската фирма за производства за части за самолети е готов, само година след като беше направена първата копка през септември 2017г.. В завода ще се сглобяват врати за самолети. Инвестицията е на стойност 15 милиона лева, а целта е до края на 2018 година да бъдат заети 150 работни места.

„Радвам се, че след като България закупи най-модерните, скъпи и добри френски хеликоптери „Кугър“ и „Пантер“, най-сетне сме тук и откриваме завод за авиочасти. С това доказваме, че е по-добре да сме партньори, както в Европейски съюз, така и в България, за да има производства“, заяви министър-председателят Бойко Борисов.

Той не пропусна да благодари на местните общински администрации за добре свършената до момента работа по отношение да бизнесредата. Премиерът не скри радостта си от направената инвестиция на френската компания „Латекоер“ и на други като нея, тъй като това подпомага покачването на брутния вътрешен продукт на страната.

„Надявам се да покажем пътя и на други инвеститори, които да разберат, че инфраструктурата и бизнес средата са благоприятни, че качеството на работната ръка е на високо ниво,“ посочи г-жа Яник Асуад, Генерален изпълнителен директор на „Латекоер“.

„Вярвам, че все повече инвеститори ще се възползват от предимствата на българските индустриални зони“, сподели министърът на икономиката Емил Караниколов.

След официалната церемония гостите разгледаха и се запознаха отблизо с производството на завода.
Компанията е създадена през далечната 1917 година в Тулуза, а през годините се превръща в пример в самолетостроенето.

В момента фирмата е основен доставчик на „Еърбъс“. Всяка година около 5 милиона пътници летят на „Еърбъс от или към България. Националната компания „България еър“ използва пет самолета на „Еърбъс“. Българското министерство на отбраната притежава 12 хеликоптера „Кугър“ и два „Пантер“.