Дамян Хаджииванов представя „Маски? II” на „Виа Понтика” в Белия град

С фотоизложба, ателие по калиграфия и театрален спектакъл се вписва 13 септември в програмата на международния студентски форум

Една уникална изложба ще бъде открита днес в ДКИ КЦ “Двореца“ в Балчик - „Маски? II”. Шанс както за участниците в международния форум на младите в изкуството „Виа Понтика”, така и за посетителите в културния център. Фотосите на Дамян Хаджииванов... Съхранили, онова откровение на мига, което ненадейно поражда усещането за свързаност. Онова усещане за истинност, за енергиен диалог, в който се разтваряш и в който откровението плахо, кротко те води към самия теб...

 Началният час на събитието е 14, мястото - Учебен център по изкуствата – ДКИ КЦ “Двореца“. Авторът обединява визуално творци от различни изкуства в България, които, поставени в ролята на модели, демонстрират тясната връзка между емоциите и маските, които носим, за да скрием чувствата си. Документира красноречиви, говорещи емоции със сетивност, която определено впечатлява. Кадрите са в ограничен тираж, а средствата от продажбата им ще бъдат дарени за закупуване на роял за Културен център „Мелницата” в Балчик.

В рамките на единадесетото издание на Международния фестивал на младите в изкуството днес в културен център „Двореца” започва и творческото ателие по калиграфия. Ателието се случва за първи път в историята на „Виа Понтика”. То ще бъде водено от проф. д-р Кристина Борисова и Жаклина Жекова - докторант, катедра „Плакат и визуална комуникация“ в Националната художествена академия - София. „Обща история на калиграфията“, „Анатомия на буквите“ , „Контраст – различни инструменти, различни наклони“, „Разстояние между буквите – игра на черно и бяло“, „Ритъм и композиция“ са темите в лекционната част. Практическата предвижда  работа с твърди инструменти за писане: класическо право/скосено перо, каламос, стилус, с меки инструменти за писане: плоска четка, обла четка, с алтернативни инструменти - изработка на cola-pen(калиграфски инструмент) и практически упражнения с него. В рамките на три дни участниците в ателието ще имат възможност да се докоснат до калиграфското писмо.

Последното събитие във фестивалната програма на 13 септември е театралният спектакъл „Седемте козлета и вълкът” с начален час 18. На сцената на читалище „Паисий Хилендарски” ще излязат третокурсниците от  НАТФИЗ, специалност „Актьорство за куклен театър“ от класа на доц. Майя Енчева  - Александър Станковски, Ана-Мария Желязкова, Атанас Димитров, Валентин Митев, Велизара Петкова, Вероника Барутчийска, Георги Димов, Гергана Либова, Димитър Пишев, Дияна Георгиева, Ивета Маринова, Йоана Рачева, Мартин Пашов, Светлина Станчева. Постановката и режисурата са дело на проф. Боньо Лунгов, доц. Майя Енчева и доц. д-р Константин Каракостов.