Квартет „Анимато” от Белград с концерт на „Виа Понтика” днес

Тази вечер в 20 часа на сцената в Каменна зала в Културен център „Двореца”

Инструментален концерт на Пиано квартет „Анимато” е събитието на „Виа Понтика” - международния фест на младите в изкуството в Балчик, на 15 септември. В 20 часа на сцената в Каменна зала в Културен център „Двореца” ще излязат Мария Обренович – пиано, Теодора Бозоляц – цигулка, Йелена Митрович – виола, и Йована Миленкович – виолончело, от Факултета по музика в Университета по изкуства в Белград, Сърбия.

 Пиано квартет  “Анимато” работи интензивно в този състав от 2013 г. в класа на проф. Весна Янсен, която е редовен преподавател в Катедрата за камерна музика към Академията за изкуства в Нови Сад, а от 2017 г. е под менторството на доц. Деян Суботич от Факултета за музикални изкуства в Белград. Началото на квартета е свързано с множество студентски прояви, най-значими от които са А-фест, концерти на Катедрата за камерна музика и концерти на студентите по композиция. От любов към камерната музика и желание да разширят кръгозора на сръбската публика извън скромния и на всички познат репертоар от класическа музика за този тип състави, те се определят за по-малко известни творби на съвременни композитори. С цел представяне на младите артисти и сериозната музика, участват на фестивала “Култ”. Особена чест и удоволствие имат да представят “Сръбско хоро” - композицията на Александър Вуич, който я пренаписва специално за ансамбъла, на Фестивала на сръбска и руска музика “Большой”, организиран от Емир Кустурица в Дървенград в Мокра гора, Сърбия. През август 2015 г. участват в “SarajevoChamber Music Festival”, където работят заедно с прочутите професори и членове на струнен квартет “Манхатън” (Curtis Macomber, Calvin Wiersma, John Dexter, Chris Finckle). През 2018 г. правят концерти в галерията на Сръбската академия за науки и изкуства и в Голямата зала на Фондация “Илия Коларац” в Белград. Квартетът получава награди на международното състезание “Даворин Йенко” в Белград през 2014 и 2015 г. и първо място на международното състезание “Donneinmusica” в Крагуевац през 2016 г.   

Неделният 16 септември се вписва във фестивалната програма с две събития. В 18 часа в храма „Св. Костантин и Елена” в Балчик ще започне концертът на Дуо „Колаж”. Познати и обичани от публиката на Балчик, тази година Нона Кръстникова – сопран, и Мария Русева – пиано, представят в рамките на своя концерт младите таланти Яна Узунова (мецосопран) и Симеон Златков (пиано) от Националната музикална академия „Панчо Владигеров” - София. Четиримата музиканти ще влязат в три различни комбинации, включително клавирно дуо. Църквата „Св. Константин и Елена” ще се озвучи от два вокални цикъла на Йоханес Брамс и Фа-минорната фантазия за четири ръце на Франц Шуберт.

20 е началният час на театралния спектакъл на Университетски театър на Нов български университет.  Каменна зала в Културен център „Двореца” ще се огласи от Силвестър Инджелиев, Воймира Дичева, Габриела Димитрова, Виктор Андреев, Юлияна Андреева,  Койа Чехларова, Ивайло Делчев и Денис Никифоров. Провокацията към зрителите ще бъде „Плешивата певица” от Йожен Йонеско. Една постановка на Ева Волицер, хореография – Таня Соколова.

                                                                        

 

 

 

УНИВЕРСИТЕТСКИ ТЕАТЪР – НОВ БЪЛГАРСКИ УНИВЕРСИТЕТ

 

ПЛЕШИВАТА ПЕВИЦА

 

От: Йожен Йонеско

Режисьор: Ева Волицер

Сценография и костюми: Яна Дворецка

Хореография: Таня Соколова

Коинсултант вокали: Етиен Леви

Участват: Силвестър Инджелиев, Воймира Дичева, Габриела Димитрова,Виктор Андреев, Юлияна Андреева,  Койа Чехларова, Ивайло Делчев, и Денис Никифоров

 

 

Йожен Йонеско е определян, като гений на театъра на абсурда, макар той винаги да е възразявал, че не театърът, а животът е абсурден. Идеята за „Плешивата певица“ му хрумва, когато се хваща да учи английски и от учебника научава, че подът е долу, а таванът горе, че птиците летят, а цветята цъфтят. Йонеско е поразен от факта, че съществуват фрази, които разкриват такива неоспорими истини. По-нататък в учебника му, господин и госпожа Смит разговарят помежду си, изтъквайки един на друг факти, които те много добре знаят. Целият този абсурден разговор, в който се установяват установени неща, разкриването на истини от рода на „хлябът служи за ядене“ тласкат Йонеско неизбежно към написването на антипиеса, както е свързана с абсурда и липсващият й смисъл, и която трябва да превърне малкия наръчник по английски в карикатура и пародия на обществото, повтарящо безсмислените клишета.

Получила се е велика пиеса, която до ден днешен се играе с успех по целия свят и с право бележи началото на стил, наричан от мнозина „абсурдизъм“.

Забавлението, комедията, насмешката над бездуховността и ограничеността на характерите  създават неповторим ритъм наситен със заразителен хумор и предизвикват заразителен смях.

 

16 септември

Начало 20:00 ч. 

ДКИ КЦ „Двореца“ — Каменна залаСнимка на Деня

Красотата на парк "Кайлъка"