Фандъкова: По програмата са предоставени над 8 000 компостери

Мисия София

15-09-2018, 11:51

Снимка:

Столична Община

Автор:

sofiautre

Всичко от Автора

Още по Темата:

Фандъкова: София има над 100 мерки за чист въздух, справя се по-добре от Брюксел

От 2015 г. София има завод за отпадъците, които преработва целия битов отпадък, който всеки от нас изхвърля

Работим последователно за разделното събиране на отпадъците, оползотворяването им и превръщането им в ресурс и намаляване на депонирането. С дейността на цялата система от инсталации за третиране на отпадъците на София сме постигнали през 2017 г. 84% на рециклиране и оползотворяване на отпадъците и 16% депониране. Програмата за домашно компостиране, която започнахме още през 2010 г., се развива и досега са предоставени на домакинства, детски градини и училища, паркове общо над 8000 компостери. Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова при проверка на програмата в с. Железница, район Панчарево, предават от общината.

"Тази година предоставяме 2800 броя компостер, от тях 743 са в район „Панчарево“. Кампанията се радва на голям интерес. Бяхме определили по-малка бройка за раздаване, но след като събрахме кандидатурите решихме да не връщаме никой и така да удовлетворим всички желаещи", каза тя.

"София разполага с инсалации за преработване на зелени и био отпадъци, от които се произвежда компост и еленергия. От 2014 г. всички биоотпадъци - храни от ресторанти, общински детски градини, пазари, търговски вериги и зелените отпадъци - клони, листа, трева – се събират разделно и преработват. Инсталациите за зелени и био отпадъци са част от завода за преработка на отпадъците", обясни кметът.

"От началото на 2015 г. предоставяме безвъзмездно до 10 кг. компост от инсталациите на всички столичани, които са заплатили такса битови отпадъци. Част от произведения компост се използва обратно в градините и парковете на София", заяви Фандъкова.

"От 2015 г. София има завод за отпадъците, които преработва целия битов отпадък, който всеки от нас изхвърля. Нашата основна цел е да превърнем отпадъците в ресурс и това вече се случва. От началото на тази година до края на август са събрани разделно и преработени над 9900 т зелени отпадъци, като от тях са произведени 7410 т компост", обясни още тя.

"С дейността на цялата система от инсталации за третиране на отпадъците сме постигнали през 2017 г. 84% на рециклиране и оползотворяване на отпадъците и 16% депониране. Само преди 10-ина година София депонираше 100% от отпадъците си", каза кметът на София.