ОЛАФ ще проверява Миню Стайков

Деца на негови служители взели 7 млн. лв. по европейски програми, твърди прокуратурата

Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ) е била сезирана от Специализираната прокуратура по случая с бизнесмена Миню Стайков. От държавното обвинение са установили, че 9 младежи, свързани с бизнесмена, са регистрирали еднолични дружества и са получили 7 милиона лева средства по европейски програми. Това стана ясно по време на заседанието по разглеждането на мерките за неотклонение на собственика на "Винпром Карнобат" Миню Стайков, неговия шурей Белун Хазърбасанов и сина на кмета на Карнобат - Иван Димитров.

Всички установени младежи са деца на служители на Стайков. Те са под 28-годишни са кандидатствали по програмата "Млад фермер". В обратни писма собствениците на фирмите са декларирали, че действителен притежател на всички права, които ще придобият занапред, е Миню Стайков. Прокуратурата твърди, че разполага с доказателства за това, че парите от европроектите са стигнали до Стайков.

По- късно днес Апелативният специализиран наказателен съд ще реши дали тримата задържани ще останат в ареста. Те са обвинени в участие в престъпна група за производство на нелегална стока, пране на пари и данъчни измами.

В основата на делото, образувано преди 2 месеца, е фабриката за незаконно производство на цигари. На 19 юли атимафиоти удариха фабриката, която се намира в имот на сина на кмета на Карнобат Георги Димитров – Иван, но е отдаден под наем. Прокуратурата продължила разследването, за да стигне до високите етажи на престъпната дейност.

Преди седмици Специализираната прокуратура влезе в офиси и помещения на фирми на бизнесмена Миню Стайков и последваха редица арести. Оборотът на нелегалната фабрика за цигари бил 70 млн. лв. годишно, обясниха тогава органите на реда.Снимка на Деня

Зимни нюанси от плевенския парк "Кайлъка"