Започва премахване на въздушната тролейбусна мрежа в Казанлък

От 21 септември 2018 до 31 септември 2018 година

Това обяви пред журналисти днес в Общината заместник-кметът по „Инфраструктура, строителство и транспорт“ Даниела Коева. Демонтажът ще се извършва от собственика на контактната мрежа поетапно в периода от 21 септември 2018  до 31 септември 2018 година. Работите започват от началото на бул.“Княз Александър Батенберг“ (при бензиностанция OMV) до кръстовището на булеварда с бул.„Никола Петков“ (при моста на реката) и ще продължат по бул.“23 Пехотен Шипченски полк“ и бул. “Розова долина“ до входа на завод “Арсенал“. За извършване на безопасно демонтиране в посочените райони със заповед на Кмета Галина Стоянова временно ще бъде ограничавано движението на автомобили в едното пътно платно по трасето за извършване на демонтаж.

От 2004г. с постановление на Старозагорския окръжен съд казанлъшката тролейбусна мрежа става собственост на фирма “Кумакс Инвест“ ЕООД. Тя включва инженерната инфраструктура - подземни и надземни съоръжения, контактна мрежа, кабелните линии, включително уличните стълбове и фундаментите. Дълги години мрежата е извън експлоатация, не е поддържана и състоянието й е окачествено като недобро. През август тази година собственикът на “Кумакс Инвест“ ЕООД продава тролейбусната мрежа на фирма “Бозав“ ЕООД от гр. Ямбол със собственик Господин Вълев. Той подава документи в Община Казанлък със заявено намерение да премахне въздушната част от контактната мрежа, която притежава.  Документацията отговаря на изискванията на Наредба №3 и Закона за устройство на територията, и молбата е одобрена от Общинска администрация.

На този етап ще бъде отстранена само въздушната част на контактната мрежа на стария тролейбусен транспорт в града. В последствие собственикът може да заяви желание към Общината да демонтира и всичките й останали компоненти, включително и стълбовете, на които е монтирано уличното осветление на града.