Пловдив чества Независимостта на България

Ще има възстановка на събитията от 25.09.1908 г.

Община Пловдив кани всички жители и гости на Пловдив на честванията по повод 110-та годишнина от обявяването на Независимостта на България.
На 22 септември 1908 година, използвайки създалата се благоприятна международна обстановка и ефекта от младотурската революция, княз Фердинанд обявява България за независима държава от „Великата порта“ и се провъзгласява за цар на всички българи. С този акт съединената през 1885 година Българска държава става пълноправен член на европейското семейство. Ден след като обявява Независимостта, цар Фердинанд идва да отбележи събитието и в Пловдив.

П Р О Г Р А М А:
22 септември 2018 година

10.00 ч. Молебен в храм „Св. Неделя”, организиран от Сдружение „Център Петко Каравелов“

10.30 ч. Поднасяне на венци и цветя пред паметната плоча на  Александър Малинов (до храм „Св. Неделя”) – Сдружение „Център Петко Каравелов“

11.30 ч. Тържествен ритуал пред колоната на пл.„22 септември”
14.00 ч. Старинен Пловдив - По стъпките на цар Фердинанд
Възстановка на събитията от 25.09.1908 г., когато цар Фердинанд е посрещнат на пл.Централен в Пловдив и пред събралото се множество е прочетен манифеста, с който е обявена Независимостта на България
(площада пред църквата Св.Св.Константин и Елена)

Тържественото отбелязване на 110-та годишнина от обявяването на Независимостта на България е с участието на Духов оркестър – Пловдив, почетна рота от комитет „Родолюбие”, венценосци. Слово на д-р Видин Сукарев – историк в РИМ Пловдив, водещ Златко Павлов.