78 години от връщането на Южна Добруджа към България

25-ти септември се чества като официален празник от добричлии от 1990 година

Добричлии и гости на града днес празнуват. Така, както преди 78 години, когато градът е ликувал след връщането на Южна Добруджа към България. На днешния ден през 1940 година българската армия влиза в града, а 25-ти септември се чества като официален празник от добричлии от 1990 година.
На 7 септември 1940 година в резултат на дипломатическите усилия на българското правителство, както и вследствие на упражнен силен дипломатически натиск от страна на някои от Великите сили върху Румъния, се подписва Крайовската спогодба. Съгласно този междудържавен договор, анексираната от Румъния след Междусъюзническата война Южна Добруджа, се връща на Царство България.
Южна Добруджа е освобождавана два пъти от румънско владичество-веднъж през 1916 година и втори път през 1940-та след подписването на Крайовския договор от 7 септември 1940 година. И за разлика от първия път, когато свободата се извоюва с оръжие, то през 1940 година става мирно.
На 25 септември Българската армия влиза в Добрич. Ден, в който жителите на града ликуват и посрещат войската със знамена, специално избродирани кърпички и цветя. И празнуват така изстраданата в годините свобода. След изтеглянето на румънските власти, на тяхно място веднага идва българска администрация и още на 26 септември започва работа. Тогава, преди 76 години, в регистъра е записано и първото бебе, което носи името Свобода.
Свобода Димитрова
„Когато отишъл баща ми да ме запише, чиновникът казал, щели да ме запишат Тодора или Маруся, чиновникът казал, ако държите да запишем детето под номер едно трябва да я запишем Свобода. Баща ми не се поколебал, казал -чудесно българско име. Всички деца преди мене са записани на латиница. Аз съм първото дете записано на кирилица. Под номер едно, с българско име, с български букви."


Днес Свобода се чувства горда с името си, но е и малко тъжна, че е останала сама, а единственото й дете живее далеч - в Чикаго.