Кралев: Бюджетът на всяка федерация е функция от успехите й

Трите първенства у нас стрували общо 12 млн. лева, но имало възвръщаемост от билети и ТВ права

По време на трите световни първенства, които се проведоха в България през септември се видя, че сме се справили блестящо, видя се е нашата инфраструктура и нашите фенове, които са на високо ниво. Това заяви пред БНТ министърът на младежта и спорта Красен Кралев.

„Аз съм изключително горд от начина, по който успяхме да организираме тези три форума. Наистина представихме се на ниво и не само Томас Бах, който изрази възхищението си от начина, по който България се справя с тези предизвикателства, абсолютно всички президенти на международни федерации“, обясни министърът.

Той беше категоричен, че спортът е“най-мощното средство за промоция и за популяризиране на нашето културно-историческо наследство и ценностите на нашата цивилизация, постиженията на българската цивилизация“.

От трите първенства най-скъпо е било това по волейбол, съобщи Красен Кралев. То е струвало на държавата около 9 млн. лв., но е имало възвръщаемост от продажбата на билети и права за излъчване.

Световното първенство по художествена гимнастика е струвало около 2 млн. лв., а това по гребане е малко под 1 млн. лв.

Предложението да се проведе младежка зимна олимпиада в България е напълно сериозно и тя може да се реализира, заяви министър Кралев. Алпийските ски дисциплини може да се провеждат Витоша, в Боровец - ски скокове, биатлон и ски бягания. В залите в София може да се проведат затворените състезания, допълни министърът на младежта и спорта. Първите разговори по въпроса ще започнат по време на младежките летни олимпийски игри в Буенос Айрес.

Бюджетът на всяка федерация е функция от успехите ѝ, изтъкна министърът. Към края на годината ще стане ясно финансирането на отделните спортни федерации.

Възможно е да се изгради нов национален стадион в рамките на 100 млн. лв. и с капацитет от 30 000 души, коментира още Красен Кралев. Строителството му може да отнеме около 2 години, но няма колебания по въпроса, че местоположението му трябва да е в София.