Пловдив посреща Нощта на учените

Тя е посветена на Годината на културата и новите технологии

В Пловдив програмата стартира от АМТИИ, пътната карта на събитията включва открита катедра, представяне на книга с интервюта,  фотоизложба, фолклорен концерт, научни  дискусии
Научни и творчески организации от Пловдив – Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство (АМТИИ) – Пловдив, Центърът по растителна системна биология и биотехнология, Националната гимназия по сценични и екранни изкуства, Галерия „Анастас“, Центъра за обучение „Артклас Център“и Асоциацията за кариерно развитие обучение, ще се включат днес в провеждащата се по едно и също време в около 300 града в цяла Европа и по света „Европейска нощ на учените”. Надсловът за трета поредна година е „Researchers in Knowledge Тriangle“ (K-TRIO 3. „Учените в триъгълника на знанието“).
Специален акцент в програмата на пловдивските висши училища е поставен върху Годината на културата и новите технологии и както всяка година досега Община Пловдив подкрепя организаторите на Европейската нощ на учените в града. „Чрез програмата на проекта искаме да доближим научните постижения до обществото и най-вече до младите хора. Представените събития в пътната карта са адресирани към тях: конкурси, открити врати, изложби, дискусионни клубове и т.н. Младите изследователи могат да участват в срещи и дебати“, разказа д-р Весела Казашка, координатор на проекта.
Проектът „Европейска нощ на учените“  се финансира от Европейската комисия по дейностите „Мария Склодовска-Кюри“ на програма „Хоризонт 2020”.  АМТИИ – Пловдив е част от консорциум участници, сред които са Нов български университет - координатор на проекта, Софийски университет „Св. Климент Охридски“,  Департамент за информация и преквалификация на учители към Тракийски университет, Русенски университет „Ангел Кънчев”, „Млади таланти“.
На 28 септември стартът на събитията от Нощта  в Пловдив ще бъде даден от 17:00 ч. в Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство с официално откриване от ректора проф.Милчо Василев в Концертната зала на Централната сграда на висшето училища.
С първото събитие в програмата Академията отваря врати за ученици, студенти и докторанти, пред които ще представи свои проекти и нови тенденции на художествената дейност в модула  „Наука, образование и иновации в областта на изкуството“.  Модератор на отворената катедра ще бъде проф. д-р Тони Шекерджиева – Новак, зам.-ректор по научната дейност и международно сътрудничество в АМТИИ. Откритата катедра има за цел да помогне на младите хора да осъзнаят многостранните кариерни  възможности пред изследователите, вкл. и пред бъдещите стипендиатни по програма „Мария Склодовска-Кюри“. Ще бъдат показани и примери за най-успешни кариери на млади изследователи.
В Арт кафе от 18:00 часа ще бъде представен сборникът с интервюта с пловдивски учени и творци от АМТИИ под наслов „Академията – убежище на свободата. Хора на изкуството”. Интервюираните споделят избора на  изкуството през призмата на образованието и науката. Всички те носят харизмата на  преподаватели и учени, които вдъхновяват млади последователи.
След представяне на книгата гост в Арт кафе ще бъде дългогодишният главен експерт на Държавен архив – Пловдив, автор на книгите „Забравеният град. Записки за Пловдив“,  „ Пловдив – другият бряг на Европа“ и  „Пловдив по следите на отминалото“ Владимир Балчев. Разговорът с него ще е на тема: „Европа в битието на Пловдив“.
 Академията  организира фотоизложба от конкурса „Новият век през моя обектив“. Победителите ще получат наградите си по време на церемония от 19:30 и 20:00 часа в Концертна зала на АМТИИ. Първите 20 фотографии, събрали най-голям брой гласове в социалната мрежа, оформят експозицията. Постерите ще бъдат изложени на открито в  двора  на АМТИИ на 28-и септември и ще могат да се разглеждат до края на октомври.
От 20:00 часа музиканти и танцьори ще дефилират от АМТИИ до Римския стадион, където ще се проведе фолклорният концерт на открито. По традиция за участниците и зрителите организаторите са предвидили открит дансинг под звездите.
Националната гимназия по сценични и екранни изкуства също отваря врати за Нощта на учените и кани широката публика. Екип от училището ще представи участието в национални и международни проекти. Ще бъдат споделени и възможностите за включване в краткосрочни курсове по артмениджмънт,  културно предприемачество и нови и дигитални технологии в аудио-визуалния сектор.
Центърът по растителна системна биология и биотехнология (ЦРСББ) също активно участва в Европейска нощ на учените. Това  е един от десетте центъра за върхови постижения в Европа, финансирани по програма „Хоризонт 2020“. В специално обособен европейски корнер ЦРСББ ще представи спечелените си проекти. Акцентът ще е върху проектите Planta SYST и RESIST. Модератор на събитията в ЦРСББ ще бъде неговият директор – доц. д-р Цанко Гечев.
В екипа на Центъра учстват и учени от трети страни, които са наети да разрешават конкретни изследователски задачи. По време на Нощта на учените се предвижда среща-дебат  с тях и техни колеги от България на тема: „Европа, Азия или Америка – по-добро място за наука и образование.“ Учените ще споделят опита от работата си и на трите континента, ще отговарят на въпроси, поставени от публиката, и ще запознаят присъстващите с родните си места и университети.
В галерия „Анастас“ от 19:00 часа новите технологии и изкуството се срещат и съчетават. В неповторимата атмосфера на галерията ще бъде направена презентация на тема „Информационните технологии във визуалните и изпълнителски  изкуства – нови възможности за кариерно развитие“. Участниците ще имат възможността да задават въпроси и да получават отговори в зададената посока: възможното  бъдеще на Пловдив като „умен град“, ИТ мостовете между миналото и настоящето в нашия град – един от най-старите живи градове в Европа и  Европейска столица на културата 2019.
В 20:30 ч. „Артклас Център“ ще отвори  за първи път врати, за да бъде  домакин на пътешествениците, готови за обучение чрез пътуване. Темата на презентацията е „Пътувам, уча и се наслаждавам на изкуство“.