Разпоредиха мерки по повод случаите на западнонилска треска

Хората се заразяват основно при ухапване от комар

Разпоредени са превантивни мерки за предпазване от ухапване от комари, по повод регистрираните случаи на западнонилска треска, съобщават от РЗИ-Добрич.

По данни на Европейския център за превенция и контрол на заболяванията (ЕЦПКЗ), Стокхолм през 2018г. са докладвани 710 случая на Западнонилска треска в Европейския съюз (Италия - 327, Гърция - 147, Румъния - 117, Унгария - 96, Франция - 11, Австрия - 8, Хърватска - 3 и Словения - 1). Заболели са регистрирани и в други държави: Сърбия - 213, Израел - 49 и Косово - 3. Съобщени са и 63 смъртни случая на ЗНТ: Сърбия - 21, Гърция - 16, Италия - 13, Румъния - 12 и Косово - 1.

Във връзка с доказани случаи на Западнонилска треска в страната с уведомително писмо до лечебните заведения е разпоредено предприемането и изпълнението на необходимите мерки:

1. С цел превенция на предаването на ЗНТ по кръвен път засилване контрола при подбор на кръводарители и клиничната им преценка; провеждане на по - детайлни интервюта с потенциални дарители, посетили рискови райони. Донори на органи, тъкани и клетки, завърнали са от заразени държави да се изследват за инфекция с вируса на ЗНТ.

2. Снемане на насочена епидемиологична анамнеза на пациенти, пребивавали в посочените страни и развили фебрилитет без ясна етиологична връзка или инфекция на централната нервна система (вирусен менингит/ енцефалит) след ухапване от комари, с цел ранно откриване и съобщаване на заболели. При съмнение за инфекция с вируса на ЗНТ случаите да се диагностицират в Националната референтна лаборатория (НРЛ) по предавани с кърлежи инфекции, НЦЗПБ.

3. Своевременно съобщаване в РЗИ - Добрич, отдел „Противоепидемичен контрол“ на всеки случай на заболял, съгласно разпоредбите на Наредба № 21 от 18 юли 2005г. за реда за регистрация, съобщаване и отчет на заразните болести.

 

ЗА ЗАБОЛЯВАНЕТО

 

Западнонилската треска е вирусна зоонозна инфекция с природноогнищен характер и трансмисивен механизъм на предаване - чрез ухапване от комари.

Резервоарите на вируса в природата са диви птици и животни. Хората се заразяват основно при ухапване от комар, но е възможно възникване на инфекция и при органна трансплантация и при преливане на кръв. Инкубационният период на заболяването варира между 3 и 14 дни.

Западнонилската треска обикновено протича леко или умерено тежко, с грипоподобни симптоми - температура, главоболие, отпадналост, възможна е и появата на обрив, увеличение на лимфните възли, както и смущения от страна на чревния тракт. При по - голяма част от заразените инфекцията може да протече безсимптомно. По - тежки неврологични форми на болестта като енцефалит, менингоенцефалит или менингит са редки, предимно при хора в напреднала възраст.

Лечението на заболяването е симптоматично. Няма ваксина срещу вируса на Западнонилската треска.

 

ПРЕДПАЗНИ МЕРКИ

 

Най - важните превантивни мерки са насочени към максимално ограничаване на разпространението на комарите в населените места чрез провеждане на дезинсекционни мероприятия.

Мерките, които всеки можеи да приложи, трябва да бъдат ориентирани към предпазване от ухапване от комари. Много комари са най - активни при изгрев и здрач. Хората трябва да използват репеленти, както и да са с покрити части на тялото, когато са навън (дълги ръкави и крачоли на панталони). Замрежването на врати и прозорци на домовете, както и използването на уреди и препарати за домашна дезинсекция също е добра превантивна мярка.

Важно е да се намалят местата със застояла вода навън, тъй като тя е среда за размножаване на комарите - да не се оставят непокрити съдове с вода през летния сезон, достъпни за комарите.

Предпазните мерки са особено важни при възрастни и имунокомпрометирани лица при престой на открито и пътуване в заразени държави.

Лица, посетили рискови райони и развили посочените симптоми е уместно да потърсят медицинска помощ.