Васил Велев: Ключови сектори са без кадри

България е сравнително развита индустриална страна с индустрия, която дава 24.4% дял в брутната добавена стойност при среден за Европейския съюз - 19.4%

С внос на човешки ресурси и с мобилизиране на вътрешните ресурси, като реформа в образованието и повишаване привлекателността на професиите - така може да се реши проблемът на дефицита на пазара на труда според АИКБ.
Идеите представи председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) Васил Велев на пресконференция на тема "Професии с дефицит на кадри - мерки и решения за повишаване на привлекателността".
Велев посочи, че България е сравнително развита индустриална страна с индустрия, която дава 24.4% дял в брутната добавена стойност при среден за Европейския съюз - 19.4%.
Направления като машиностроене, електротехника и електроника, обединени в мехатроника като направление за интелигентна специализация в стратегията, се развиват много динамично, похвали се шефът на АИКБ. Той добави, че за миналата година износът е бил за над 13 милиарда лева в сектор мехатроника, а пък 55 милиарда е бил общият износ.
Велев изрази съжаление, че има един дисбаланс на пазара на труда и то в сектори, които имат значителен дял в брутната добавена стойност и хранят България, българите и бюджета.
От АИКБ поставят като основна цел решаването на проблема с недостига на кадри в дефицитните професии освен чрез внос на човешки ресурси и чрез мобилизиране на вътрешните ресурси, като реформа в образованието и повишаване на привлекателността на професиите, които са с дефицит на пазара на труда.
Ако не се вземат спешни мерки, то скоро ключови сектори в българската икономика се очаква да останат без кадри, изрази съжаление Васил Велев.Снимка на Деня

Щрихи от Плевен