Пловдивският университет откри учебната година с 3900 нови студенти

На официалната церемония присъства образователният министър Вълчев

Петдесет и осмият випуск на Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“ стартира с над 3900 нови студенти в девет факултета и два филиала, което се равнява на над 98% от акредитирания държавен прием на висшето училище. „Няма друг университет в страната, който да се похвали с такива резултати“, каза при откриването на новата учебна година днес ректорът проф. д-р Запрян Козлуджов.
Той уточни, че в момента в университета се обучават около 20 хил. студенти по 28 професионални направления, представени в над 130 специалности. Още толкова магистърски програми ще стартират след един месец. Пловдивският университет разполага и с единствения студентски кампус от западноевропейски тип, включващ мултифункционална спортна зала и комплекс от 4 общежития в непосредствена близост до една от сградите си – т.нар. Нова сграда на бул. „България“ №236 в Пловдив.
На официалното откриване на академичната 2018/2019 г. присъстваха министърът на образованието и науката Красимир Вълчев, съветникът по вътрешна политика и гражданско общество на Президента на Р България Николай Копринков, Пламен Узунов – секретар по правни въпроси и антикорупция на Президента, заместник-областният управител на област Пловдив Петър Петров, заместник-кметът на Община Пловдив Стефан Стоянов и кметът на Район „Централен“ в Пловдив Георги Стаменов.
„Съобразявайки се с предизвикателствата на времето, в което живеем, ние трябва да продължим да съхраняваме и развиваме основните университетски принципи. Реализацията на тези принципи  университетът все по успешно обвързва с променящата се обществена среда. Като предлага нови специалности, той се опитва адекватно да отговаря на новите потребности и да покрива ниши в полето на интелектуалния пазар“, каза още проф. Козлуджов.
„Образованието и образоваността са ценности сами по себе си. Те са от порядъка на извечните морални ценности. Университетското образование не е единствено и само прагматика и ние не подготвяме хора, готови да работят на ишлеме. Не това е целта на университета. Практическите умения и компетенции трябва да са производен продукт на една висока образованост, защото именно образоваността олицетворява безсмъртната същност на човешкия разум. Университът е средище, в което младите хора не само се образоват, а формират начин на мислене. Най-важното е да разберете, че държите съдбата и бъдещето си в собствените си ръце“, посъветва студентите ректорът проф. д-р Запрян Козлуджов.
По традиция той приключи речта си за откриване на новата академична година с притча. Днес тя бе посветена на смисъла на знанието: „Един кораб се повредил и го изкарали на док, за да го ремонтират. Оказало се, че никой не може да установи къде е повредата. Сетили се собствениците за един стар майстор и го повикали. Той дълго обикалял и оглеждал кораба. По едно време ударил с чук на точно определено място и казал: „Ето тук е повредата, тук трябва да ремонтирате. Услугата струва 1 милион долара.  „Ама как така 1 млн. долара“, възмутили се собствениците. „Та ти нищо не направи. Обикаля половин час и след това удари веднъж с чук“, казали те. „Вярно е, че ударих един път с чук“, рекъл майсторът. „Ударът струва 1 долар, но останалите пари са за това, че знам къде да ударя“. Изводът от притчата е: „Учете, за да познавате не просто технологията на работата с чук, а за да знаете къде и как да ударите, така щото ударът ви, основан на знанията, да бъде максимално продуктивен“.
„Ако желанията и мечтите ви не са постигнати в пълна степен, значи не сте положили достатъчно усилия и не сте платили пълната цена, за да се случи това. Мечтите са безплатни, но дълъг и скъп е пътят, който трябва да изминете, за да ги сбъднете“, каза още в откриващото си слово ректорът на ПУ „Паисий Хилендарски“.
„За първи в системата на висшето образование ще влязат и първокурсници, родени в началото на 21-ви век. По-голямата част от техните преподаватели са родени през 50-те, 60-те и 70-те години на миналия век. Самите студенти ще бъдат на пазара на труда през 50-те и 60-те години на настоящото столетие, в което светът ще изживее още много неочаквани трансформации, за които нито ние, нито университетите у нас и по света ще бъдат подготвени. Но това, което със сигурност можем да кажем днес, без да прогнозираме за бъдещето, е, че висшето образование със своя академизъм и преподаватели ще продължи да бъде онова място, което в най-голяма степен ще добавя широкия микс от знания и компетентности, необходими на бъдещия пазар  на труда. Това предполага и няколко парадокса, свързани с висшето образование. Единият от тях е, че преподавателите няма да са единствените източници на информация, но те ще ни дават най-ценните съвети, ще ни учат да мислим и да използваме информацията“, каза в приветствието си към студентите министърът на образованието и науката Красимир Вълчев.
За откриването на учебната година поздравителен адрес бе изпратен от Президента на Р България Румен Радев. „Едно от най-предпочитаните висши училища – Пловдивският университет „Паисий Хилендарски“, е ключов фактор за просперитета на региона и страната. Успешното му сътрудничество с бизнеса и различни организации, както и реализираните важни за обществото проекти, формират високия авторитет на университета днес. Той е търсен партньор, който благодарение на богатия си опит и традиции предлага високо качество на образование, съвременна методи на преподаване и модерна материална база. Екипът на университета е доказал, че може да преодолява проблемите на съвремието и да дава на младите хора силата на знанието и успеха“, бе посланието на Президента, прочетено пред присътващите от зам.-ректора на ПУ „Паисий Хилендарски“ доц. д-р Мария Стоянова. „Вярвам, че изпълнението на академичните цели, които сте си поставили за новата учебна година, ще разшири успешното развитие на университета като част от българската и европейската научна инфраструктура“, се казва още в поздравителния адрес.
Зам.областният управител на Пловдив Петър Петров и зам.-кметът на Община Пловдив Стефан Стоянов също приветстваха преподавателите и студентите на ПУ „Паисий Хилендарски“ – както за избора им на учебно заведение и предизвикателствата на академичната среда, така и за светския живот и културното влияние на Пловдив – бъдещата столица на културата през 2019-а година.
Председателят на Студентски съвет във висшето училище Светослав Енчев окуражи първокусниците и ги информира за съдействието, което съветът оказва на всички възпитаници на ПУ „Паисий Хилендарски“.
Церемонията по откриване на академичната година традиционно включваше и ритуално предаване от абсолвентите на първокурсниците на символите на университета – издание на „История славянобългарска“ на Паисий Хилендарски и ключа и знамето на университета.