Еколози от международна конференция гостуваха в Шабла

Добруджанци

29-09-2018, 17:25

Снимка:

Община Шабла

Автор:

dobrichUtre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Асфалтират основни улични артерии в Шабла

Фестивал на хвърчилата днес в Шабла

Това е инициатива, в която са включени еколози от 40 държави

Еколозите бяха, заради уникалните за Европа полезащитни пояси в Добруджа.
Част от участниците в инициативата „EU COST Action, Payments for Ecosystem Services“, пристигнаха на 26-ти септември в Зеления образователен център (ЗОЦ) в Шабла. Преди да посетят ЗОЦ, еколозите бяха разгледали Дуранкулашкото езеро.
Самата Кост Акция е започнала преди две години и ще продължи до 2020-та. Това е международна инициатива, в която са включени еколози от 40 държави: повечето страни от ЕС, Мароко, Йордания, Япония, Виетнам. Международната делегация беше водена от проф. Марияна Любенова, преподавател в катедра „Екология“ на Софийския Университет „Св. Климент Охридски“. Основна цел на Акцията е борбата за прокарване в европейското законодателство на механизъм за заплащане на екосистемните услуги, свързани с пречиствателната роля на горите върху замърсените с пестициди, фосфати, нитрати и др., водоизточници. За целта, еколозите проучват вече работещи схеми, изследват какви дървесни видове как влияят върху замърсените най-вече от селскостопанската дейност естествени водни ресурси.
Гл. експерт „Екология“ в общинска администрация Шабла, Галя Камберова направи мултимедийна презентация на екосистемните услуги във влажните зони на територията на нашата Община. Ръководителят на Зеления образователен център, Даниела Тодорова запозна гостите с услугите, които Центърът предлага.
Интернационалните природозащитници са на научна конференция, която се провежда в КК „Албена“. Изборът на локация за мероприятието им не е случаен. Пред „Изгрев“, доц. д-р Александър Шикалков от екипа на проф. Любенова, сподели: „Плод на нашите проучвания са уникалните за Европа полезащитни пояси в Добруджа. Тук-там в Сърбия се забелязват наченки на такива, в Украйна на места също са правени опити, в Германия преди години също се бяха пробвали да изградят подобна мрежа, но като тук, в Добруджа, такава добре изградена система от пояси няма никъде! Затова и доведохме тук чуждестранните колеги – да им покажем на място. На конференцията им направихме две презентации по темата, за ползотворното влияние на полезащитните пояси върху селскостопанските насаждения. Предизвикаха огромен интерес!“.