Най-добрият готвач в България е Николай Лапунов от Пловдив

Избраха най-добрите готвачи и сладкари за 2018

Най-добрите готвачи и сладкари щурмуваха престижния конкурс на БХРА в курорта "Св.Св.Константин и Елена" в последните дни на септември. След 10-годишно прекъсване Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация – най-голямата браншова организация в туризма, с над 30 структури в страната, поднови конкурса „Най-добър готвач на годината на БХРА“. Той  се проведе в Гранд хотел „Варна“ в морския ни курорт в рамките на форум „Туризъм и кулинария”. Темата му бе „Иновативна балканска кухня - новаторство и стил“.
Конкурсът събра 38-ма готвачи от цялата страна в 4 категории: най-добър готвач на БХРА за 2018 г., най-добър сладкар на БХРА за 2018 г., най-добър млад готвач на БХРА за 2018 г., най-добър млад сладкар на БХРА за 2018 г.
Събитието се организира с подкрепата на Община Варна, Министерството на туризма  и престижни фирми, чиято дейност е свързана с бранша. Участниците бяха оценявани от 22-членно жури от известни шеф-готвачи от цялата страна. Председатели на журито за готвачите бяха шеф Тони Иванов и шеф Ивайло Димитров, а за сладкарите – шеф Ради Стамболов. Конкурсът се осъществи с подкрепата на шеф-готвачи Ивайло Иванов, Живко Димитров и Емилиян Василев. Регламентът бе изготвен от организаторите – БХРА.
Претендентите за престижните кулинарни титли се състезаваха в рамките на два дни в специално обособени работни места пред очите на журито и публиката, а състезанието се излъчваше онлайн. Победителите бяха обявени в Световния ден на туризма - 27 септември, на тържествена церемония, открита от кмета на Община Варна Иван Портних.
В категорията „Най-добър готвач“ първо място спечели Николай Лапунов – главен готвач в ресторант „Ноте Де Вино“, Пловдив.
В категорията “Най-добър сладкар“ - Йордан Петров от хотел „Интернационал”, к.к. „Златни пясъци“.
В категорията „Най-добър млад готвач“ - Красимир Баналиев от ПГТ "Проф. д-р Асен Златаров", Варна.
В категорията „Най-добър млад сладкар“ - Неше  Неждет от ПГ по туризъм „Пейо  Яворов”, Добрич.
Призьорите в четирите категории получиха плакети, грамоти, атрактивни предметни награди и уикенди за двама в престижни хотели и курорти. Преподавателите на всички наградени в категориите „Най-добър млад готвач на БХРА за 2018 г.” и „Най-добър млад сладкар на БХРА за 2018” бяха наградени с уикенд за двама в различни хотели. От името на организаторите на изявени шеф-готвачи бяха връчени грамоти за принос в развитието на кулинарното изкуство в България. Грамоти за добро партньорство с БХРА получиха фирми и съпричастни към бранша организации. Сертификати от БХРА бяха връчени и на всички участници в конкурса.
Водещ на програмата бе актьорът и телевизионен любимец Ути Бъчваров.  Паралелно с конкурса се състояха различни презентации на оборудване на ресторанти, винено експо с безплатни дегустации на изби и вносни вина. В рамките на събитието беше експонирана изложба с ретроспективни фотоси от предишни издания на конкурса.
На 27-и септември в зала „Одесос” на Гранд хотел „Варна” имаше съпътстваща програма:
-  Джойс Б. Матман - регионален мениджър „Продажби“ в ГРАНУЛДИСК, Швеция -  “Revolutionizing Pot Washing” /„Революция в миенето на съдове за готвене”/
- Тино Бергхолц - директор продажби – Бизнес  Източна Европа и Балтика - 
Today’s latest Cooking Technology” /„Най-съвременните технологии за готвене”/
- Работна среща, организирана от БХРА, МУЗИКАУТОР И ПРОФОН на тема:     „Промените в Закона за авторското право и сродните му права, делегиращи нови функции на общините”;
- Кръгла маса, организирана от Община Варна, на тема: „Варна – дестинация на четири сезона”. На срещата бяха поканени представители от всички сфери на туристическия бранш.

ПОБЕДИТЕЛИ ПО КАТЕГОРИИ

Категория „Най-добър готвач на БХРА за 2018 г.
1. Николай Лапунов – главен готвач в ресторант „Ноте Де Вино”, Пловдив
2. Александър Валентинов – ресторант „Левента”, Русе
3. Станислав Петков – хотел „Астор Гардън”, к.к. „Св. Св.Константин и Елена“
Категория „Най-добър сладкар на БХРА за 2018 г.
1. Йордан Петров – хотел „Интернационал”, к.к. Златни пясъци
2. Свилен Стоилов – хотел балнео и спа „Азалия”, к.к.“ Св. Св. Константин и Елена“
3. Елина Такева – ресторант „Парадайс блу”, к.к. „Албена“
Категория „Най-добър млад готвач на БХРА за 2018 г.
1. Красимир Баналиев – ПГТ "Проф .д-р Асен Златаров" – Варна
2. Василена Димитрова – Свищовска професионална гимназия „Алеко Константинов”, Свищов
3. Теодора Прагова – ПГ по икономика и туризъм „Алеко Константинов”,  Велинград
Категория „Най-добър млад сладкар на БХРА за 2018 г.
1. Неше Неждет – ПГ по туризъм „Пейо  Яворов” – Добрич
2. Николета Ненчева - ПГ по туризъм „Пейо Яворов” – Добрич
3. Камелия Петрова – СУ „Георги Ст. Раковски” – Котел